Fästinghalsband kan orsaka hälta och krampanfall

Jag läste idag en artikel på AB skriven av Lars Johan Forsberg Zoobranschens riksförbund, där berättar han om allvarliga biverkningar av vissa fästinghalsband för hund så som hälta, krampanfall, muskeldarrningar och ansitksförlamning.

Tidigare har det sålts såkallade örthalsband mot fästingar på zoobutikerna i Sverige, dessa har i år förbjudits då de naturliga ingredienserna numera klassas som kemiska ämnen av EU. De kemiska ämnena är bla bivax, appelsin oh rapsolja. Vill man trots allt sälja örthalsbanden måste man ha ett tillstånd som kostar miljonbelopp, om man bryter mot lagen riskerar man böter och upp till två års fängelse.

Man kan ju tycka att det låter sjukt att utsätta sin hund för så farliga ämnen som nervgiftet deltametrin, som vissa fästinghalsband innehåller. Då låter ju appelsin och rapsolja mycket hälsosammare. EU är bra till mycket men ibland så är deras förordningar allt för fyrkantiga och oigenomtänkta ur alla perspektiv.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.