Indy blev stucken av en jordgeting – gadden sitter kvar i tungan

jordgeting.jpeg

Vi var på promenad med Indy då han plötsligt kvinkar till och faller ned på knä, i pälsen under hakan finner jag en jordgeting och förstår att han blivit stucken i regionen kring nosen.

Jag bad genast Charlene springa hem för att hämta kortisontabletter till Indy, själv lyfte jag upp Indy i famnen och började gå med raska steg hemåt. En hund som har blivit stucken av en geting skall inte röra på sig för då sprids giftet i kroppen. Jag ringde hem till Håkan och bad honom plocka fram kortisonet samt leverpastej så att det låg klart då Charlene efter några minuter kom hem. Indy gnydde hela vägen och det kändes som om han hade svårare och svårare att andas. Efter ca fem minuter möttes jag av Charlene som hade sprungit så svetten rann om henne. Vi delade en kortison tablett och Indy svalde den som om det varit en godisbit. Några minuter senare lugnade sig Indy, men jag bar honom ändå hela vägen hem.

Vi iaktog Indy i flera timmar men hans tillstånd blev inte sämre utan det såg ut som om han klarat sticket utan värre problem. Han sov en liten stund och då han vaknade lade jag märke till att jordgetingens gadd satt kvar i tungan på Indy, som alltså hade blivit stucken i tungan. Jag blev väldigt orolig då jag har hört att giftet sitter i gadden, jag ringde veterinären som snabbt kunde lugna mig. Hon sa att gadden lossnar om Indy fick slicka på tex knäckebröd eller annat strävt föremål. Tro nu inte att Indy gick med på att slicka på knäckebrödet, nej han ville ju bara bita i det så tji fick jag. Gadden sitter kvar, jag följer nog med att det inte blir någon inflammation omkring gadden och hoppas att den snart skall vara borta, annars måste jag fråga veterinären ifall vi måste åka in för att ta bort den.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Indy blev stucken av en jordgeting – gadden sitter kvar i tungan

 1. Dog News skriver:

  Nu har gadden äntligen lossnat från Indys tunga:)

 2. BeBest skriver:

  Men getingars gadd är slät som en synål och fastnar därför inte i mjuk vävnad. Däremot har bins gadd hullingar som gör att den kan fastna så illa i mjuk vävnad att den slits av när biet flyger iväg.Men bistick är också farliga för den som har allergiska besvär.:O)

  • Dog News skriver:

   Ok tack, såg ut som en jordgeting då jag hade den i handen men jag är ingen exprert:) hunden hade ju insekten i munnen allra först, han plockade den från marken sedan stack den honom och föll ur hans mun för att sedan trassla in sig i hans päls…..därifrån lösgjorde jag den…sa att jag borde tagit med den hem men jag var mera uppmärksam på hunden som hade ont

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.