Hjältinnan Laikas fruktansvärda död

laika.jpg

Den 3 november 1957 blev rymdhunden Laika den första levande varelsen att skjutas upp i rymden, men bara timmar efter den lyckade starten medgav de ryska myndigheterna att Laika aldrig skulle återkomma till jorden. Hon skulle dö en skonsam död av förgiftad mat en vecka efter uppskjutningen.

Man pratade om en succé och hunden Laika kallades för hjälte i all media världen över, vad allmänheten inte visste var att gathunden Laika dog av överhettning och stress redan bara några timmar efter starten. Detta avslöjande kom för bara några år sedan.

Idag känner flera av ingenjörerna bakom uppskjutningen skuldkänslor över hundens fruktansvärda lidande och död. Redan tre veckor innan uppskjutningen stängdes Laika in i en box som gradvis krymptes tills den var i rymdfärdsstorlek. Laika snurrades i centrifug för att vänja sig vid g-krafterna vid start. Hon utsattes för buller liknande rymdkapselns. Laika var tvungen att leva med blöjsäck och elektroder på hela kroppen. Hon utfodrades med speciell rymdmat, en geléartad näringsblandning och vatten i samma konsistens.

Kan man kalla detta succé eller var det ett totalt misslyckande med hunden som dog av stress i den över 40 grader heta rymndkapseln som sedan störtade till jorden och brann upp.

Gathunden Laika – rysk hjältinna 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hjältinnan Laikas fruktansvärda död

  1. Pingback: Kända hundar som vi aldrig glömmer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.