Hundägare sköt sin hund – åtalas för vapenbrott

I somras sköt en man sin hund till döds med en revolver mitt i natten, hemma i sin trädgård. Mannen åtalas nu för vapenbrott men inte för djurplågeri.

Orsaken till att mannen inte åtalas för djurplågeri är att formellt sett är det inte fel att döda sin hund om den inte lider vid avlivningen. Jag kan tycka att det är ett fruktansvärt sätt att behöva dö på.

Jag kommer aldrig att glömma dagen då jag var ett litet barn och mina föräldrar kände sig tvingade att avliva våran första hund som blivit aggressiv. Vi barn packades in i bilen och åkte till stan på en karneval, medan våran granne lockade med vår hund Bonzo ut i skogen för at där binda honom vid ett träd och skjuta ihjäl honom. Trots att ingen hade berättat för mig att Bonzo skulle skjutas/avlivas så visste jag det inombords. Jag hade hört mamma säga att vi måste ”göra oss av med Bonzo”. Jag kunde inte njuta en enda sekund av karnevalen trots att det var årets höjdpunkt för oss barn, mina tankar var hos Bonzo och jag led fruktansvärt mycket.

Fortfarande idag har jag svårt att skriva detta, inte för själva avlivningen utan för sättet på vilket Bonzo avlivades på. Att binda fast en hund och sikta på den med gevärspipan och sedan bara pang och så sjunker hunden livlös ihop i en stor pöl av blod. På den tiden var det vanligare att man avlivade hundar hemma genom att skjuta dem men idag tycker jag faktiskt att man skall låta en veterinär sköta detta så hunden får ett värdigt slut på livet. Har man råd att köpa en hund så skall man ta hand om den värdigt hela vägen.

Sköt hund – åtalas för vapenbrott

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Hundägare sköt sin hund – åtalas för vapenbrott

 1. Pansarpalle skriver:

  Vad är ett värdigt avslut? Vilket är bäst? Bli fullpumpad med gift eller med bly? Är det smärtfritt att bli avlivad med en blykula i huvudet?? Är det smärtfritt att bli avrättad med en giftinjektion? Vad vet du om vilka kemiska processer som startar i kroppen av giftet? Varför skulle gift vara mer ”humant” än en kula??? Att hunden ligger sövd när giftet rusar in i kroppen.. betyder det att hunden inte känner något???

  • Dog News skriver:

   Ingen kan svara på din fråga vilket som känns minst, att bli skjuten eller avlivad med gift? Man kan ju bara dö en gång så det är svårt att besvara frågan, i vartfall har ingen erfarenhet av detta två gånger, eller?

 2. Dog News skriver:

  Fast jag kom på en sak, jag vet en kille som kan återuppliva hundar från det döda, han kanske vet svaret;) Hans hane var död och blev ändå far till en kull valpar efter döden……

 3. Elin skriver:

  Detta har inget med inlägget att göra.Jag funderar på att skaffa en pomeranian. Är de svåra att sköta? Tänker speciellt på pälsen, hur får man den så fluffig och fin?MVHElin

 4. Katarina skriver:

  Orättvist sagt … Vi avlivade en av våra hundar i somras. Just genom att skjuta henne… Hon klarade inte av att åka bort eller att det kom folk hon inte kände igen hem till oss… Dvs hade vi tagit henne till en veterinär eller en veterinär kom till oss för att ge henne en spruta hade hon dött OTROLIGT nervös och hysterisk.. Nu gjorde vi istället så att mammas bekant, med vapenlicens, som tiken dessutom gillade otroligt mycket. Kom hem till oss, tog ut henne på en promenad och skjöt henne i nacken bakifrån. Död direkt. Jag tycker iaf att hon dog ”bra”.. Lycklig ute på promenad med någon hon gillade och litade på.Men visst, att man avlivar sin hund på det viset kräver att man faktiskt låter någon som verkligen kan hantera vapen göra det.

 5. BeataMorot1 skriver:

  Tänker direkt på min pappa, som jagat med fågelhundar i över 40 år…Han anser det mycket humanare att avliva hundarna genom kula…helst ute i skog och mark under en sista jakt!Jag e nog benägen att hålla med efter att ha bevittnat bägge alternativ…jag har själv avlivat hundar genom injektion hos vetrinär…När man sen jämför bägge sätten, å ser skillnaden mellan en springande, gammal hund…ute i naturen, jagande nånting för sista gången….den e lycklig, omedveten…i sitt rätta element…(naturligvtis kräver detta sin skytt)….men snabbt går det, å i sista ögonblicket e hunden glad och lycklig…Man jämför sen detta med en hund, liggande på vetrinärens golv…stressad av alla främmande dofter, konfunderad över de främlingar som surrar runt omkring…först sätts en lugnande spruta, sen den dödliga dosen…å en gammal vapendragare drar sin sista suck på en steril och opersonlig vet.station!ÄR man duktig skytt. så anser jag det hundra ggr mer humant att skjuta sin egen hund!//BeataMorot

 6. Herr och/eller Fru S skriver:

  Personligen så hade jag hellre skjutit,,,av precis den anledningen BeataMorot skriver, man kan avliva djuret i en lycklig stund. Men den texten du hänvisar till handlar ju mer troligt om fylle skjutning och någon som inte kan hantera sina känslor och impulser, men det är ju en helt annan sak än att det är fel att avliva sin hund genom att skjuta den.//Herr S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.