Sålde döv hundvalp – uppfödaren tvingas återbetala halva köpesumman

dog0059.gifVid en tvist mellan uppfödare och valpköpare har ARN Almänna Reklamationsnämden dömt till köparens fördel, uppfödaren tvingas återbetala halva köpesumman. Trots att det rör sig om en hundvalp anses konsumentköplagen vara tillämplig då det handlar om en ”vara”.

Valpköparen köpte valpen för 8000 kr på såkallad halvfoder, uppfödaren skulle även ta en kull efter valpen. Bara några dagar efter köpet upptäckte valpköparen att valpen troligtvis var döv, vilket också konstaterades av hennes veterinär.

Valpköparen ville inte leverera tillbaka hunden då hon misstänkte att uppfödaren skulle avliva valpen för att få ut försäkringsbeloppet på 16.000 kr. Valpköparen bad däremot om att få igen köpesumman samt skadestånd, vilket uppfödaren vägrade att gå med på. Därav gick ärendet vidare till ARN som ansåg att uppfödaren skulle betala tillbaka hälften av köpesumman på 8000 kr men inget skadestånd.

Undrar varför uppfödaren inte upptäckte att valpen var döv vid ett tidigare skede, eller åtminstone vid veterinärbesiktningen?

Prisavdrag för döv valp

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Sålde döv hundvalp – uppfödaren tvingas återbetala halva köpesumman

 1. V-V skriver:

  Ibland kan det ju faktiskt va så att uppfödare upptäcker sånt, utan o berätta det för köparen… Tyvärr så finns det ju dom som är oseriösa. Fast nu vet jag inte om denna uppfödare är det, men man får ju vissa aningar…

  • Dog News skriver:

   Men att placera ut en döv valp på halvfoder och planera en kull på den döva valpen? Endera är man mycket oseriös eller okunnig som uppfödare? Då valpköparen upptäckte att valpen fattades något kan man ju tycka att även veterinären som utförde besiktningen skulle ha upptäckt samma sak? Eller så såldes valpen utan besiktning vilket strider emot SKKs regler.

 2. V-V skriver:

  Tyvärr så finns det ju många både oseriösa o okunniga uppfödare. Det finns ju en hel del människor som bara vill tjäna pengar. Även om det innebär att dom bryter mot SKKs regler. Så om det hade varit så hade jag inte blivit förvånad…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.