Gen ökar risk för tvångssyndrom hos hund

Amerikanska och svenska forskare har funnit en genvariant i arvsmassan hos hund som ökar risk för tvångssyndrom. Tvångssyndrom återfinns hos människan, tex en människa upprepar samma beteende flera gånger så som att kolla om spisplattan är avstängd osv.

Hundarna har ett liknande tvågssyndrom, där tex dobermann hundar slickar sina tassar upprepade gånger och bullterriers kan jaga sin egen svans. Forskare från Broad Institute of MIT and Harvard och forskare vid Uppsala univeristet jämförde 90 dobermann hundars tvångssyndrom med 70 friska hundar. Man fann då hos de sjuka hundarna en genvariant, cadherin 2 i hjärnan som indikerar risk för tvångssyndrom.

Läs mera HÄR

Gen ökar risk för tvångssyndrom

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.