Kinesisk nakenhund ny på Top Ten i Sverige

Dimma23-DimmaMyD.jpg

”Dimma” HÄR kan ni läsa mera om henne

Kinesisk nakenhund klättrade från trettonde till tionde plats på topplistan över de mest populära hundraserna i Sverige. Schäfern fortsätter att vara den mest populära hunden, även Dvärghundarna är mycket populära.

När Svenska Kennelklubben summerar 2009 år registreringsstatistik är kinesisk nakenhund den enda rasen på tio i topp-listan som ökade och därmed avancerade från 13:e till 10:e plats. Ny bland de tio är också jack russell terrier. Överlag fortsätter trenden med småväxta hundar, bland annat har bichon havanais, mops och fransk bulldog varit populära under 2009. I övrigt har rasgrupperna 5 (spetsar och urhundar) och grupp 6 (drivande hundar) ökat medan övriga grupper har minskat. Mest har grupp 10 (vinthundar) minskat, men denna minskning är lite osäker eftersom raserna i gruppen är numerärt små.

Det finns också en grupp hundköpare som gärna gör tvärtom och letar efter en ras som är originell och sticker ut. Under 2009 registrerades fyra nya raser med ursprung i fyra olika världsdelar. American foxhound är en drivande hund från USA som i hemlandet främst jagar i så kallade packs. Braque de bourbonnais är en stående fågelhund från Frankrike och används för bland annat jakt på vaktel. Cimarrón uruguayo är en bergshund från Uruguay och används som bokapshund och vakthund. Spetsrasen hokkaido kommer från Japan och är en kraftfull och mycket härdig jakthund, skriver SKK i sitt pressmeddelande.

Fakta: Schäfern var den hundras som hade flest nyregistreringar hos Svenska kennelklubben förra året.

Övriga hundar på tio i topp-listan var

2 labrador retriever

3 golden retriever

4 jämthund

5 rottweiler

6 cocker spaniel

7 korthårig chihuahua

8 cavalier king charles spaniel

9 långhårig chihuahua

10 kinesisk nakenhund

I Sverige finns omkring 730 000 hundar, varav 18–20 procent är av blandras.

Källa: Svenska kennelklubben. (TT)

Kolla in 20 i Top listan HÄR

Naken kines ny på hundtopplistan

Naken kineser är trendiga – Dvärghundar fortsatt populära

Naken kines ny på topplistan

Dvärghundarna populära 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kinesisk nakenhund ny på Top Ten i Sverige

  1. Elisabeth skriver:

    På tal om Kinesisk Nakenhund så har det på senare tid börjat dyka upp annonser på Blocket där man säljer valpar som är resultatet av parningar mellan Kinesisk Nakenhund och Pomeranian. Det har funnits bilder på annonssajten där hundarna har sett ut som Pomeranian men de har varit halvt om halvt nakna, detta är väldigt tragiskt. Rasen Pomeranian är en pälsad hund och inte en naken-hund-ras, man lider fruktansvärt när man ser dessa hundar som ser sjuka ut. Ni som har Pomeranianhanar som ni bjuder ut till blandrasavel men även ni som har Pomeraniantikar som ni parar med andra raser – är ni SKK´medlemmar så är det risk att ni blir uteslutna. Alla ni som håller på med sådant här, skaffa er kunskap så ni blir upplysta och får förstånd att sluta med denna blandrasavel. Ni uppfödare som säljer Pomeranian, skriv in i era kontrakt med nya valpköpare att hundarna i vuxen ålder inte får användas i blandrasavel. Ha också koll på Blocket, kanske ni känner igen någon Pom-hane som bjuds ut till blandrasavel = ta ansvar, upplys och agera så vi stävjar detta problemet. Värna om vår underbara ras Pomeranian!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.