Balto och Togo – rasen Siberian Huskeys historia

Balto.jpg

Balto – Central Park New York

Slädhundstävlingen Iditarod Trail Sled Dog Race skapades för att hedra minnet av Serumfärden till Nome år 1925. Det var då som den ståtlige hunden Togo gjorde ett hjältedåd och även blev stamfader till dagens hundras Siberian Husky.

Allt började vintern år 1925, då difteriepidemin hotade staden Nome. Motgift fanns att finna i staden Anchorage, som ligger mer än 160 mil ifrån Nome. Det fanns varken flyg, tåg eller bilar som klarade av den tuffa sträckan mellan Anchorage och Nome, det blev en utmaning för slädhundarna och människan.

Mer än 100 hundar deltog i serumfärden, men två av dem utmärkte sig på ett särskilt vis, den ena var Togo med föraren Leonard Seppala. Teamet Togo och Seppala färdades mer än 27 mil på inte mindre än tre dygn, stundvis låg temperaturen nere på – 57 grader!!! Togo ledde hundspannet genom det mycket förädiska Nortonsundet, där de skall ha blivit isolerade på ett isflak, Togos sele skall ha gått sönder och han skall enligt berättelsen ha dragit upp släden med teamet ur vattnet med enbart tänderna och på såvis fått släden i säkerhet. Togo skall ha blivit halt resten av livet efter att ha riskerat allt då han räddade serumet, hundspannet och föraren från isflaket.

Ca 8 mil innan Nome skall Togos team ha lämnat över serumet till en slädförare vars hundspann leddes av hunden Balto. Balto belv senare hjälte då det var han som ledde in hundspannet med det livsviktiga serumet i Nome. Det finns idag en staty av hunden Balto i Central Park i New York som uppfördes år 1925.

Trots att Balto ansågs som hjälte blev ändå hunden Togo den mest betydelsefulla hunden för historien, Togo avslutade sin karriär som draghund genom att bli en av de viktigaste förfäder till den moderna Siberian Husky-rasen. Togo dog år 1929, men hans styrka och intelligens lever vidare i hans stora skara av ättlingar ännu idag.

Nästa gång du ser en Siberian Husky- stanna upp och titta djupt in i hundens ögon – där kan du se den mytomspunna hunden Togo.

Källa: Boken 100 hundar ab Sam Stall

Balto & Togo

Wikipedia Togo

The Siberian Husky

Togo Sled dog Overlooked by history

Siberian Husky History

Togo Siberian Husky

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Balto och Togo – rasen Siberian Huskeys historia

  1. mikael perström skriver:

    leonard seppala ättling från junosuando by i tornedalen sverige ! släkting till mig…………

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.