Samma tillsynsplikt för kattägare som för hundägare

 

!ATT258641.gif
Vi välkomnar förslaget om att kattägare skall ha samma tillsynsplikt som hundägare, detta föreslår nämligen länsstyrelsen i Halland. Nu är det upp till regeringen att ta beslutet om vi slipper kattskit i blomrabatter och barnens sandlådor i framtiden.
 
Detta ypperliga förslag ingår i de svar länsstyrelsen sänt till regeringen i samband med översynen av djurskyddslagen. Om detta förslag hörsammas av regeringen kan kattägare bli tivingade att hålla sina katter inomhus eller inom stängsel/burar utomhus. Hittills har lagen om tillsyn av katter varit väldigt lam, katter får i praktiken göra vad som helst, tex gå in i grannens lägenhet utan att lägenhetsägaren får vidta åtgärder. Om katten kissar i din lägenhet får du spruta lite vatten på katten, men ajjabajja om du skulle kröka ett hårstrå på den kissande katten då åker du dit för djurplågeri.
Måste nog tillägga att vi inte är några djurplågare, mening ovan väcker tydligen ont blod hos några läsare, som tolkat den helt fel.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

29 svar på Samma tillsynsplikt för kattägare som för hundägare

 1. cocoon skriver:

  kröka ett hårstrå på den kissande katten?tycker du att man ska bruka våld mot djur?det är inte kattens fel att den gör allt det du tar uppden vet inte att den gör felserrö!stänga in katter i burarfy fan

  • Dog News skriver:

   Har väl inte skrivit att det är kattens fel, lagen är till för ägaren som skall se till sin katt så att inte andra människor behöver utsättas för bajs och kiss. Hur reagerar du om grannens katt kissar inne i din lägenhet? Lovar att det inte luktar så gott och det är svårt att få bort…..

 2. portolanseglaren skriver:

  -Fy fan vilket hemskt förslag. Min stadskatt som skiter inomhus men är en hel del utomhus skulle helt enkelt avlivas. Vidrigt.

 3. Trollan skriver:

  Jag tycker det är toppen. När jag bodde i lägenhet fick jag då och då in katter på övervåningen – alltså in i sonens rum och han är hyperallergisk mot pälsdjur. Hoppas det går igenom. Jag har sett flera kunna promenera med sina katter i koppel så varför skulle inte andra kunna det då.

 4. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Lagen skulle egentligen lika gärna kunna vara ett förbud mot katter eftersom det enda alternativet för att kunna efterleva lagen till fullo är att stänga in dem. Att hålla en katt instängd kan helt klart jämställas med djurplågeri. Iallafall om det handlar om att stänga in katter som är vana vid att gå utomhus, som ju de flesta är.Får man ”vidta åtgärder” mot hundar som springer in i ens lägenhet i större utsträckning än man får mot katter?Kattskit göder blomrabatterna, och en lag bara för att skydda barnen mot kattskit, behövs det verkligen?

 5. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Trollan: Jag har sett folk promenera hyenor i koppel på bild, men jag är inte helt övertygad om att det är en jättebra idé bara för det. Jag har dessutom sett folk få in allt från älgar till gråsparvar i sina hus/lägenheter. Stänger ni aldrig dörren?

  • Dog News skriver:

   Fönstervägen går bra för katter vet du;) ibland blir det även så varmt och kvavt inne att vi människor behöver vädra….men vi avstår helst från grannens kattkiss i sängen trots att vi har själva har haft katt i 25 år………

 6. Sickan skriver:

  Så om din hund kommer in och pinkar på min matta så får jag banka skiten ur den?

  • Dog News skriver:

   Varifrån har ni fått att vi vill att man skall misshandla djur?

  • Dog News skriver:

   Min hund skulle inte komma in till din tomt då jag har full koll över honom liksom jag önskar att kattägarna skall ha över sina katter

 7. Trollan skriver:

  Lillpajk: Jag förstår att du gillar katter, det gör jag också. Men även allergiker måste väl få leva? Jag är ledsen, men jag tycker inte att era katter är viktigare än min son. Så enkelt är det.

 8. Aylala skriver:

  Svårt det där, väldigt svårt. Nu har ”vi” ju för vana att ha katter som husdjur och de går inte att låsa in, ska inte låsas in. Samtidigt är det ett helvete för oss som är allergiker/katträdda. De är nyfikna och människokära och struntar fullständigt i våra regler. Jag vill inte alltid ha fönster och balkongdörr stängda men alternativet är att ha grannarnas kissar i lägenheten. Jag är inte värre allergisk än att jag kan lyfta ut dem men det finns ju dom som är. Det tål att tänkas på alltså men jag har svårt att se hur det skulle genomföras.

 9. Trollan skriver:

  Jag rebloggade dig, hoppas det är okej 🙂

 10. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Trollan: Så om jag är pollenallergiker, ska jag ha rätt att strö växtgift över hela grannens blomsterträdgård? Eller ska vi ta en fredligare lösning och tvinga grannen att glasa in hela sin tomt för att skydda mig? Jag menar bara att man nog får hitta andra vägar runt detta än att lagstifta på detta viset. Vet man hur katter fungerar så förstår man att detta inte är en rimlig lösning. Ska man dessutom börja stifta lagar för att skydda allergiker får vi nog se en del underliga effekter. Dog News: Ingen har sagt att någon vill att djur ska misshandlas. Men du skrev att allt man fick göra var att spruta vatten på katten, gäller inte det alla djur? Eller får man misshandla andra djur precis som man vill om de tar sig in i ens lägenhet? Har du nu haft katt själv borde du väl dessutom känna till att kissen läggen benen på ryggen bara den ser en vattenspruta…

 11. Linda skriver:

  Jag får erkänna att jag inte vill att den ska gå genom. Mina två katter skulle antagligen bli tokiga om de inte skulle få gå ut alls. De är vana vid det och kan omöjligt gå i koppel utan de protesterar vilt.Tror dock inte att de smiter in till andra fönstervägen eller förstör andras egendom.

 12. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Utöver detta skulle jag vilja nämna att jag aldrig någonsin har haft en främmande katt som gått in genom vare sig öppna fönster eller dörrar. Och då har jag bott i väldigt katt-täta kvarter.

  • Dog News skriver:

   Vår granne var tvungen att placera ut sin katt pga den hellre var inne hos oss än hemma hos sig. Nu har de en ny katt som smyger bakom dörren och vi måste vara på vår vakt då vi går ut och in…lovar att vårt hem skulle se hemskt ut om katten slinker in till våra hundar……vill inte tänka på att behöva få ögonen ur klösta på hundarna……

 13. Aylala skriver:

  Då har du haft ”tur” Lillpajk. Jag motar ut katter i parti och minut. 😀

 14. Trollan skriver:

  Lillpajk: Tycker du verkligen att det går att jämföra med något som finns överallt i naturen, oavsett om vi vill eller inte? En pollenallergiker får ta en massa medicin som gör dem trötta och sega, de får hålla sig inomhus i ganska stor mängd vissa perioder. En pälsdjursallergiker måste väl ändå få vara fredad i sitt eget hem? Det är ju faktiskt något som kan bli väldigt farligt, precis som all allergi.Och om man nu ska ta pollen, som ett dumt exempel, så hade jag faktiskt en granne som frågade om jag kunde hålla gräset väldigt kort för hennes skull – hon var nämligen allergisk och det var inget problem.

 15. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Ja, precis så dumt tycker jag att det är. Faktiskt.

 16. Trollan skriver:

  Lillpajk: Men vad ska pälsdjursallergikerna göra hemma ifall era katter kommer? Ska de ge dem mat? Ska de gosa dem? Ska de betala sanering ifall de är riktigt allergiska?Jag menar, det är ju sällan någon som är pälsdjursallergiker går till en som har pälsdjur – det är något som undviks om de är såpass allergiska att de inte klarar av ett par timmar. Men hemma måste de väl ändå få vara fredade?

 17. Sickan skriver:

  Naivt att tro att ALLA hundar sitter i koppel eller håller sig där de ska. Eller att ALLA hundägare plockar upp efter sina jyckar. Du vet lika väl som jag att det ständigt ränner lösa hundar och ligger hundskit på både vägar och trottoarer. I mitt förra hus trampade jag i hundskit i min rabatt. Inne på min tomt. Du är så fel ute i det här. Det som borde fokuseras på är att kastrera sina djur. Det finns för många som far illa just för att de är för många.

 18. Regler är till för att följas skriver:

  Förslaget syftar garanterat inte till att tvinga folk att hålla sina katter inomhus. Det handlar om att LAGSTIFTNINGEN ska anpassas så att katter och hundar omfattas av samma regler.Hundar får vara lösa utomhus om ägarna har 100 % kontroll över dem. Detsamma borde gälla katter. Om katterna inte är tillräckligt dresserade så ska de vara kopplade (precis samma regler som för hundar). Kattägaren SKA plocka upp efter sin katt…precis som hundägaren SKA plocka upp efter sin hund. Att det finns hundägare som struntar i detta är självklart fel…lika mycket som det skulle vara fel om kattägaren gjorde detsamma.Rätt ska vara rätt – så om ni kattägare vill slippa ta ansvar för era katters ageranden så ska även hundägarna slippa detsamma. Hundarna ska få springa omkring vind för våg…skita överallt (ja, även i sandlådor)…pissa överallt…springa in i andras lägenheter…aldrig vara kopplade…osv.

 19. erviluca skriver:

  A B S O L U T ! ! ! Samma tillsyn och SKATT på katterna också! Så kanske man får bort sommarkatter och vildkatter och katter som kissar i ens solstol på ens egen balkong, fast man inte har katt själv, osv….

 20. erviluca skriver:

  Jag har en superallergisk son, och trots att jag har hundar, har det hänt att katter kommit in genom BALKONGdörren in i vårt vardagsrum!! Där jag bodde förut var det OFTA kattbajs på vår altan, när snön smälte!

 21. Det-går-ju-förhelvete-inte-att-ta-bort-sig skriver:

  Grundfelet är ju att man likställer hundar och katter. De är inte lika på speciellt många sätt, och just därför blir det svårt att skriva en lag som gäller båda. Mina åsikter har inte att göra med att jag gillar eller ogillar katter eller hundar. Lägg era känslor åt sidan och tänk efter lite. Detta måste göras på ett annat sätt. Möjligen genom att skriva nya lagar, men inte genom att skriva lagar där katter och hundar jämställs. Kanske vore en bättre lösning att förbjuda katter i tätbebyggelse? Om de nu verkligen är ett så stort problem. Och om nu inte alla djur isåfall borde förbjudas i städerna…Att skriva lagar för att freda allergiker går inte heller. Det finns massor exempel på saker vi skulle kunna förbjuda för att skydda dessa, men då straffar man många till fördel för väldigt få. Åter igen. Lägg känslorna lite åt sidan lite och tänk på hur det skulle fungera i det stora hela. Ni som inte begriper er på djur överhuvudtaget, t.ex. ni som pratar om att katter ska gå i koppel. Köp en pekbok om katter och hundar, titta lite i den och återkom gärna med funderingar.

 22. Carro skriver:

  Tycker inte att katter ska vara ute överhuvudtaget i tätbebyggda områden. Katter mår inte dåligt inne, fick jag höra när jag skaffade mina, men båda är inomhus och mår ypperligt. De katter som stryker omkring här kan jag säga mår betydligt mycket sämre, då de är både vanskötta och utsatta för den inte allt för trevliga miljön för katter. Ute hotar mycket mer faror gentemot nyttan en katt har av att vara ute. Många katter utomhus leder till bråk, många blir överkörda, för att inte tala om risken med att de försvinner, speciellt när de är så få människor som har vett att märka sina katter.Där de inte är tätbebyggt kan de få springa som de vill, eller nästan. Men där finns det ju faktiskt en nytta med att ha dem ute. De är ju faktiskt väldigt duktiga på att hålla borta råttorna:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.