Glada Vappen – Trevlig Valborg

struvor.jpg vappen.jpg

 Struvor och mjöd                  munkar och mjöd

I Finland på Vappen eller Valborg som det kallas i Sverige och Första maj, äter man den finska varianten av struvor, flottyrkokta bakverk (tippaleivät), som inte har den minsta likhet med det man kallar ”struvor” i Sverige. Man dricker hemgjord mjöd en jäst dryck gjord på socker o vatten, citroner och russin (sima på finska).

dog%20balloons.gif

Man viftar med ”majvippor” och sjunger studentsånger. Då jag bodde i Finland pyntade vi hemma med serpentiner och ballonger för att skapa feststämning. På kvällen åkte vi in till stan och där var det karnevalsyra,gatorna var fyllda med försäljare som sålde roliga hattar, lösnäsor, partytutor o annat krimskrams samt heliumballonger, som var ett måste för varje barn. Sent på kvällen eller natten åt vi kokt knackorv (liknar långa prinskorvar med tunt ”skal”) och potatissallad, det var med andra ord en riktig fest.

vippamaj.jpg

Majvippa


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.