Vitlökstabletter mot fästingar

fästing.jpg

Fick precis ett meddelande från ett hundform angående vitlökstabletter och fästingar, vi har i år gett våra hundar vitlökstabletter från Forever Living och inte sett en fästing på våra hundar.

Man läser ju om att hundar inte skall äta lök, inte i några former men så finns de flera som i bland annat hundböcker skrivit om vitlökens goda egenskaper på pälsen och mot fästingar. Så vi provade i år och det har ghort susen mot fästingarna, inte sett någon skillnad på pälskvalitén ännu, men så har våra hundar extremt god päls också.

 kivimaki-ulla.jpg

Vitlök rekommenderas till hund i tex boken Korian luonnonmukainen hoito av Ulla Kivimäki

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Vitlökstabletter mot fästingar

 1. Eva skriver:

  Vitlök även i mycket små mängder kan orsaka anemi hos hundar. Det finns en anledning att man skriver att det är farligt.

 2. Dog News skriver:

  Men vad grundar sig denna information på? Det finns ett flertal böcker om utfodring av hundar där det rekommenderas vitlök till hundar, bla i boken Koiran luonnonmukainen hoito, författare Ulla Kivimäki. Bokens tittel heter ungefär Hundens naturliga vård på svenska.

 3. Eva skriver:

  Det är vetenskapligt styrkt:Här en en abstract från en vetenskaplig undersökning om lökens effekt på hundar, lite svårt språk, men går att förstå:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108195http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18307506 I januarinumret 2006 av ”Hundliv” finns artikeln ”Köttbullar kan vara livsfarliga”. Är Harold Tvedten, chef för Regiondjursjukhuset Strömholms laboratorium som skrivit den. Här är några stycken ur texten:”Lök i alla former är livsfarligt för hundarna. Det hämnar syreupptagningen i blodet, sänker prestationsförmågan och kan leda till allvarliga förgiftningar. Belöningar som köttbullar och korv verkar motivationshöjande för stunden, men bara efter några minuter påverkas hundens kropp negativt av godiset.Eftersom en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion hos hunden tror många att det inte är någon fara. Men lök innehåller näringssaltet thiousulfat och hunden saknar det enzym som bryter ned detta ämne. Detta ger bland annat förändringar i de röda blodkropparna som i sin tur påverkar syreupptagningsförmågan. Detta händer redan efter någon minut efter att hunden ätit lök. Lök får alltså de röda kropparna att brisera med anemi som följd. De röda blodkropparna transporteras dessutom till njurarna och hunden kan drabbas av njursvikt. Ett annat organ som påverkas negativt av löken är mjälten. Hunden drabbas av blodbrist och låga blodvärden eftersom rödkropparnas cellväggar bryts ned. Ett stort problem är att en stor del röda kroppar måste förstöras hos hunden innan den ger synliga symtomer. Detta har gjorts att den allmänna uppfattningen är att man kan ge hunden små doser av lök utan att den påverkas av det, men så är inte fallet. Hunden påverkas snabbt även efter ett litet intag av lök.”

  • Dog News skriver:

   Ja, jag har läst detta också men så läser jag denna bok ovan skriven av en veterinär som sysslar med utfodring av hund. Vad skall man då tro?

 4. Eva skriver:

  Jag går på det som är vedertaget, dvs. nämns oftast och känns mest trovärdigt. Jag skulle inte ta onödiga risker i det här fallet, som det sägs i texterna ovan så syns inte skadorna omedelbart utan kommer krypande. Så det är svårt att avgöra om det är farligt eller inte förrän det kanske är för sent. Om Apotekets fästingpreparat inte orsakar problem så är de väldigt effektiva!

 5. Dog News skriver:

  En del säger att B-vitamin hjälper mot fästingar, veterinären.nu avfärdar detta http://www.veterinaren.nu/fragelada/hund/b-vitamin-mot-fastingar/1876

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.