Semester i Italien – undvik rabiessmitta

italien.gif

Sedan förra hösten har det förekommit ett utbrott av rabiessmitta i Nordöstra Italien, planerar du en resa til Italien skall du undvika att komma i kontakt med djur.

 

Smittskyddsinsitutet råder alla som besöker de Nordöstra delarna av Italien att helt undvika närkontakt med hundar och katter, samt även andra djur.

Rabies är ett virus som bland annat smittar via saliv. Ett infekterat djur sprider smittan via bett eller via tex en slickning på hud som har ett sår. Om du blir utsatt för bett eller kommit i kontakt med rabiessmittade djur skall du så snabbt som möjligt tvätta området med tvål och vatten och sedan omgående kontakta ett sjukhus.

Rabies dödar ca 30 000–70 000 personer årligen. Sjukdomen är dödlig då viruset tränger in i hjärnan och angriper nervsystemet. Två fall av rabiessmitta har förekommit hos svenskar sedan 30 år tillbaka i tiden. Den ena personen smittades i Indien och den andra i Thailand. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Semester i Italien – undvik rabiessmitta

  1. Liza skriver:

    Tack, jättebra info för många åker ju söderut med hund, har lagt länkarna på husbilsklubbens forum och även länk till DogNews 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.