Så gör du om hunden blivit biten

orm.gif

En nyfiken hund i skog och mark kan lätt råka ut för ett huggormsbett. Den största risken att bli biten är under vår- och försommaren då huggormen vaknar och börjar söka sig ut i värmen, skriver IF på sin hemsida.

– Åk så snabbt som möjligt till veterinär om du misstänker att hunden blivit biten. Det är också viktigt att hålla hunden stilla för att undvika att giftet sprider sig. Ormen sprutar in olika mängd gift beroende hur hotad den känner sig. Ibland tycks inget gift komma alls, men i de allvarligaste fallen krävs intensivbehandling, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.

Ett ormbett behöver inte alltid märkas på en gång. De vanligaste symtomen visar sig först efter en stund då hunden blir trött och helst vill ligga ner. Efter ca en timme uppstår svullnader på den drabbade kroppsdelen.

– Hunden blir oftast biten i nosen eller läpparna. Som tur är leder inte dessa bett till de allvarligaste skadorna. Däremot kan ett bett i tassen leda till döden, säger Jenny Stenberg.

Expertens tips:

  • titta efter svullnader på hundens nos, läppar och tassar
  • kontakta omedelbart en veterinär
  • håll hunden stilla och kyl bettstället
  • rådfråga din veterinär om du ska ge kortison till din hund vid ormbett. Kortison kan minska smärtan och höja allmäntillståndet

Artikeln kommer från IF HÄR

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.