Sommaren kan vara farlig för din hund

030.gif

Nu har äntligen solen och värmen kommit, nu är det dags att tänka lite extra på våra hundar då vi beger oss ut i naturen eller på bilutflykt.

Vid det här laget borde alla veta att man inte lämnar en hund i bilen ensam en varm sommardag, inte ens för en liten stund även om bilen står i skuggan.

Men vi bör också tänka på att rasta våra älsklingar tidigt på morgonen då det inte är så varmt ute, själva gör vi fortfarande lika långa promenader men vi gör dem vid 6 tiden på morgonen då det är skönt och svalt ute för både hundarna och oss själva. Alltså rasta hunden innan solen börjar värma eller sent på kvällen då solen gått ned, det är oftast svalare på morgonen än på kvällen. Förståss skall hunden rastas även dagtid men bara kortare sträckor. Vi hade en tik som aldrig ville gå långpromenader på somrarna, jag tog henne till veterinär för jag trodde hon var sjuk, men så fort hösten kom så ville hon gå med på långpromenad igen, hon gillade inte värmen.

Det finns också andra faror i naturen på sommaren, så som fästningar, ormar och insekter, läs mera om vad SKK skriver om sommarens faror i sitt pressmeddelande:

När du reser med hund i bilen rekommenderar Svenska Kennelklubben:
• Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst
• Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både hund och förare kan svalka sig
• Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig
• Att om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
• Att inte fylla bilen med så mycket packning att lufttillförseln stryps bak till hunden
• Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – det kan sluta mycket olyckligt ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!
• Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.

Sommarens övriga faror
• Hundar kan drabbas av fästingburna sjukdomar och fästingar bör därför avlägsnas snarast med speciella fästingborttagare. För hundar finns också preparat som förebygger fästingangrepp.
• Huggormsbett kan ge allvarliga skador och bör skyndsamt behandlas av veterinär.
• Paddor utsöndrar gift om de blir bitna. Giftet kan göra att hunden blir slö och dreglar.
• Algblommning kan innebära en hälsofara och hundar som uppvisar symtom som kräkning och diarré och misstänks ha fått i sig sjö- eller havsvatten ska undersökas av veterinär.
• Kvarlämnade rester från picknickar, till exempel kycklingben, glass- och grillpinnar, majskolvar och annat skräp kan skada hundens mage.

Källa:

Full rulle på djuraktuen

Bilen en dödsfälla för hunden

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.