Mats Odell vill förbjuda kamphundarna

bullydog2.gif

Kommunminister Mats Odell (KD) vill liksom man gjorde i Danmark införa ett förbud mot kamphundar i Sverige.

Odell säger till AB att det här hundarna är framavlade för att slåss, han medger att en duktig hundägare kan kontrollera en kamphund men dessa raser har nedärvda impulser och det är ett ögonblicks verk att hunden ger sig på ett barn.

Odell föreslår att så kallade kamphundar redan nu skall förbjudas i flerfamiljshus genom en klausul i hyresavtalet, och på sikt i hela samhället.

Odell vill förbjuda kamphundar HD

Odell: Förbjud kamphundarna

Odell vill förbjuda kamphundarna

Problemet är olämpliga hundägare

Rasförbud fungerar inte enligt SKK Svenska kennelklubben

Läsarna: Förbjud kamphundarna

Hundexpert dömmer ut Odells förslag

Därför måste kamphundar förbjudas

Kamp för kamphundar

Inför hundkörkort

Kommunala bostadsbolag förbjuder kamphundar

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

36 svar på Mats Odell vill förbjuda kamphundarna

 1. JonssonJ skriver:

  Jag har själv en blandnig mellan det du kallar ”kamphundar” och han är en av dom snällaste hundarna jag stött på!Han är alltid glad mot folk älskar att leka med andra hundar, älskar barn och trivs jätte bra med folk! Jag tror inte det är hunden som är problemet, utan det är hur ägaren uppfostrar sin hund!Jag skulle aldrig vilja att min hund oavsett ras var farlig mot andra människor.Då skulle jag aldrig kunna ha besök eller så!Så jag tycker i stället för att förbjuda dom kan man införa nån sorts koll för att man ska få ha hund överhuvudtaget..Och det ska i så fall gälla på alla raser.För vilken hund som helst kan bli farlig i fel händer!Så ser jag det!!

 2. Amstaffloki skriver:

  Jag ager en American Staffordshire terrier (Amstaff) och visst ar det en stor och stark hund men att ”Loki” ar farlig pa grund av hans ras ar det dummaste jag har hort. Jag haller med JonssonJ att ett ”hundkorkort” skulle vara bra eftersom vilken hund som helst kan vara farlig i fel hander och med fel traning. En newfoundland kan vaga 60 kilo och om den biter kommer denna gora lika stor skada som en ”pitbull” eller ”Amstaff” Forbjud dumma agare, inte hundraser.

 3. Caampingkungen skriver:

  Hur EFTERBLIVEN få man vara att förbjuda ^^Kamphundar^^ finns igentligen inget som är kamphundar.Det är personerna som gör så hundarna blir aggresiva som inte ens vågar ta hand om hunden.FY FÖR ODELL.SKAFFA DEJ ETT LIV ISTÄLLET. Förbjud honom istället.

 4. mollgan skriver:

  ”dessa raser har nedärvda impulser och det är ett ögonblicks verk att hunden ger sig på ett barn”Detta är helt enkelt inte sant! Det finns inga nedärvda impulser hos hundar.Mats Odell har läst denna skröna i kvällspressen.Alla hundar ”andra raser” som dagligen biter barn i Sverige… vilka nedärvda impulser har dom då menar Mats Odell?Ännu en hundamatör som försöker fiska röster inför valet.Mats Odell borde känna till att kamphundar är redan förbjudna i Sverige.Detta vet redan Sveriges fastighetsägare, privata som allmännyttan.Ca 6000 personer behöver vård pga hundbett varje år. Allt från en stelkramps spruta till mera allvarliga skador. Vad tänker Mats Odell göra med dessa hundar & raser…. eller menar han att det är Ok?Gör det mindre ont att bli biten av en Schäfer, eller en Boxer… eller varför inte den vanliga BLANDRAS HUNDEN ! // Leif

 5. mollgan skriver:

  Jag citerar Djurens jurister:Mentala egenskaper Erfarna mentalbeskrivare och etologer anser att de hundar som i dag utmålas som farliga är mycket stabila och trevliga. I Sverige genomfördes 2009 mentalbeskrivningar som visade att endast en av 372 testade american staffordshire terriers visade oacceptabelt beteende. Av 444 staffordshire bullterriers var antalet 0. Det säger en del om stabiliteten! (Testförfarandet framtaget av Svenska Brukshundsklubben). En person med lång erfarenhet av att utföra sådana tester säger: ”Variationen inom samtliga raser är sådan att man inte kan säga att någon ras är mer aggressiv än någon annan. När en hund reagerar med aggression mot en människa handlar det nästan uteslutande om rädsla av något slag. Det är något den tar till som en sista utväg, och är inte ett naturligt beteende bland flockdjur.” // Leif

 6. Dannielle skriver:

  Ytterligare en trög politiker som uttrycker sig om saker han inte kan något om.. Suck!

 7. Desdichado skriver:

  man kan åtminstone ställa väldigt höga krav för att man ska ha rätten att ha en sådan hund…

 8. mollgan skriver:

  Tillämpa lagen Lagen om tillsyn över hundar och katter, (2007:1150) trädde i kraft 1 januari 2008. Denna ger Polisen större befogenheter att beslagta en hund och även att utfärda hundförbud för den som visat sig inte kunna hantera sin hund. Se till att den lagen verkligen tillämpas. Människor som hundar är individer, den som inte sköter sig skall straffas.När är det Ok att straffa oskyldiga individer ? // Leif

 9. Daniel skriver:

  DU MÅSTE VARA BLÄST I HUVUDET DÄR ÄR FAN INTE FEL PÅ DESSA ”KAMPHUNDAR” DET ÄR ÄGARNA SOM ÄGER DESSA SOM DÄR ÄR FEL PÅ SOM ANVÄNDER DOM TILL ATT SLÅSS ME

 10. Nicklas Eriksson skriver:

  I Sverige, under 2009, genomförda mentalbeskrivningar visar att av 372 testade american staffordshire terriers endast 1 visade oacceptabelt beteende. Av 444 staffordshire bullterriers var antalet 0 (staffar är förvisso inte föremål för hatet från dessa livrädda – ännu). Det säger en del om stabiliteten hos våra hundar! Siffrorna är enkla att kolla hos SKK eller rasklubbarna.

 11. mollgan skriver:

  Mats Odell vill stoppa kamphundarna,Hundcoachen Fredrik Steen håller inte med!http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1711984&selId=1.923808&currPage=0// Leif

 12. mollgan skriver:

  Patrik Cederlöf – Domare och uppfödare. Ger sin syn på Mats Odells förslag. http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1711653&selId=1.1045370&currPage=0// Leif

 13. mollgan skriver:

  Hundexpert dömer ut Odells förslagIgår gick kommunminister Mats Odell (KD) ut med en önskning om förbud mot kamphundar. Nu döms hans idéer ut totalt. Varken fakta eller erfarenhet talar för ett förbud, säger hundexperten Ronny Boström till Expressen.se: – Det är ett slag i luften. Det kommer inte hjälpa överhuvudtagethttp://www.expressen.se/Nyheter/1.2061424/hundexpert-domer-ut-odells-forslag// Leif

 14. Transparent skriver:

  Det mediadrevet inte berättar är att ”kamphundar”, förr, avlades för att vara aggressiva mot andra hundar – i synnerhet hane mot hane. De har aldrig, någonsin, avlats för att vara aggressiva mot människor. Däremot är det tyvärr vanligt att människor hos dessa hundar tränar fram en aggression gentemot människor, inte sällan är det kriminella som gör det, för att helt enkelt ha hunden som ett vapen.

 15. Ewa. skriver:

  Helt idiotiskt jag ska skriva om detta senare .. Det är inte hundarna som är problem det är människorna !!

 16. mollgan skriver:

  Vad menar Odell med kamphundsraser?Djurskyddet Sverige anser, liksom experter från andra djurskyddsorganisationer, veterinärer, Svenska Kennelklubben och andra som arbetar professionellt med hundar, att det är hundägare och inte hundar av en viss ras som är problemet. Vilka hundar som människor använt för att skrämmas och uppnå status med har varierat genom åren. Under lång tid var det schäfrar som användes, sedan rottweiler och dobermann och just nu är det pittbull/amerikansk staffordshirebullterrier. Ett förbud mot den senare rasen skulle troligen leda till att en annan hundras valdes. Skulle förbudet i det läget utökas till att omfatta alla stora raser som kan användas för att skrämma människor?http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/djurskyddetsverige/pressrelease/view/vad-menar-odell-med-kamphundsraser-439134// Leif

 17. mollgan skriver:

  Missa inte Djurskyddets öppna brev till Mats Odell. Det finns om PDF fil i länken.http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/djurskyddetsverige/pressrelease/view/vad-menar-odell-med-kamphundsraser-439134Så – vad är Mats Odells definition av begreppet kamphundar och vilka raser är det ministern avser att förbjuda?Djurskyddet Sverige anser, liksom experter från andra djurskyddsorganisationer, veterinärer, Svenska Kennelklubben och andra som arbetar professionellt med hundar, att det är hundägare och inte hundar av en viss ras som är problemet. Vilka hundar som människor använt för att skrämmas och uppnå status med har varierat genom åren. Under lång tid var det schäfrar som användes, sedan rottweiler och dobermann och just nu är det pittbull/amerikansk staffordshirebullterrier. Ett förbud mot den senare rasen skulle troligen leda till att en annan hundras valdes. Skulle förbudet i det läget utökas till att omfatta alla stora raser som kan användas för att skrämma människor?

 18. Dog News skriver:

  Tre av Göteborgs fem kommunala bostadsbolag har förbjudit så kallade kamphundsliknande raser i bostadsområdena

 19. Köpa hund skriver:

  Detta är ju helt sjukt! Förbjud inte raserna, förbjud i så fall vissa människor till att skaffa hund.

 20. Thomaz skriver:

  Odell har helt rätt. Han borde gå vidare och även förbjuda Hästar. Det sker en stor mängd allvarliga skador varje år där just dessa vansinniga Hästar är inblandade. I samma veva borde man skjuta av beståndet av Katter som via sin avföring sprider svinkoppor till intet ont anande barn när de leker i sina sandlådor. Men det är inte bara dessa äckliga djur som skadar. Bilarna står helt klart för de allra flesta skadorna. Förbjud dem också. Cyklar , detta vanskapta metallmonster, bort med dem.

 21. Mollgan skriver:

  Hans Rosenberg Svenska kennelklubben skriver,http://kennet.skk.se/skk/innehall.aspx?ID=1104&Sprak=svRasförbud smakar populistiskt valfläsk! Att en politiker uttalar sig i en fråga som han så uppenbart inte har någon kunskap om är skrämmande. Att en politiker dessutom vill åtgärda de egentliga problemen med en ”plåsterlapp” är helt enkelt oseriöst. Kom gärna med förslag på lösningar, men ett rasförbud är inte en lösning!// Leif

 22. Dog News skriver:

  Tvååring ihjälbiten av pitbulls, även en 71-åring bets ihjäl av hundar http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/434469-tvaaring-massakrerad-av-fem-pitbulls

 23. Mollgan skriver:

  Varför postar du detta ? Har du någon annan bakgrunds information än nyheter 24?Nyheter 24 har skribenter som får betalt för hur många träffar deras rubriker får.Seriöst eller hur!Tragedy in Concord, CA:http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/07/tragedy-in-concord-ca.htmlYoung toddlers wandering away unattended continues to be a common theme among dog bite-related fatalities. Last year, of the 33 dog bite fatalities, 13 of them involved a toddler aged 1-5 that was attacked by a dog – in 9 of those cases, the child was left unsupervised with the dogs (there were 9 different breeds of dogs involved in these 13 attacks).The media’s race to be first:http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/07/the-medias-race-to-be-first.htmlPotential fatal dog attack, and why covering only part of the story is an injustice to everyone:http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/07/potential-fatal-dog-attack-and-why-covering-only-part-of-the-story-is-an-injustice-to-everyone.htmlDog Bites & Attacks:Major attacks are rare –but they do happen. And when they do, a variety of different breeds of dogs are responsible. If we want to solve the problem, we must focus on why the attack happened, not what type of do did it.http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/07/weekly-roundup-week-ending-72510.html2009 Dog Bite Fatalities Final Report, USA http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/01/2009-dog-bite-fatalities-final-report.html

 24. Mollgan skriver:

  2009 Dog Bite Fatalities Final Report USAThis is my least favorite post I do every year because I don’t like dwelling on the negative stuff, but because there is a lot of misleading information out there on this topic that I feel like having all of the attacks in a central location will at least allow people to have easy access to the actual data.Before I get into the information, there are a couple of things that I want to note:1) Fatal incidents are extremely rare. With about 75 million dogs in the US, and 32 fatal dog attacks each year, they are such a statistically anomaly that decisions on ”breed” aggression should not be based on such rare incidents. By comparison, the US Population is 300 million (4x the dog population) and saw over 16,000 murders (500x the number of dog-related deaths). If only humans could be close to as safe as dogs.2) When you look at fatal incidents, the circumstances surrounding them usually follow a couple of different criteria that will become obvious when you read. It is my hope that by seeing the circumstances behind the attacks we can eliminate many future attacks so these tragedies can be avoided.3) If people track bite information only by breed, without tracking the information by circumstances, the only correlation they can come up with for attacks is by breed and have missed the most obvious conclusion.4) The vast majority of my data, including breed ID, comes from media sources, so they come with the inherent ID issues that come from visual breed identification and from media mis-reporting.5) The difference in media exposure for the different breeds of dogs is extremely notable.So with that, here are the years attacks. The attacks are listed chronologically, — and links go to my original writeuphttp://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/01/2009-dog-bite-fatalities-final-report.html

  • Dog News skriver:

   Ingen mening att väcka ont blod med länken ovan, men om en människa bits till döds är det allvarligt och en nyhet värd att dela med andra. Sedan spelar det ingen roll vilka ras hundarna hade.

 25. Törnråza skriver:

  Odell can go to hell.Hans syn på hundar är väldigt enkel och lika enkelt vill han lösa problemet med olämpliga hundägare.

 26. Mollgan skriver:

  Dog News>Du tar inte ställning heter det, jag tror dig.Men..När du postar en kommentar som ovan här, hur uppfattas det då?Jag kan bara hoppas att, du tar del av den den information inkl länkar jag har bifogat.Medias rapportering är inte objektiv, den är kommersiell! Vad är det som säljer…… Schäfer sålde för 20 år sedan.Därför blir det knappt ens en notis idag.Byt ut rubriken mot ”kamphund / Pit Bull” Genast blir det nationella nyheter. http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.2210965-schafer-bet-man-och-hund-agare-anmalsSchäfer bet man och hund – ägare anmäls En man blev i går attackerad av en schäfer utanför hamnkaféet i Sundsvall.Schäfern hade gått till anfall mot en annan hund och när mannen försökte separera dem blev han biten i handen.

  • Dog News skriver:

   Valde att posta här istället för att göra ett inlägg av det då det ofta väcker mera ont blod. Läser alla inlägg:)

 27. Mollgan skriver:

  Posted July 18, 2010, “The press has lacked greatly in being part of a solution to improve the public’s safety, by reporting one side mostly, which is the one that sells…”“Animal control officers across the country have told the ASPCA that when they alert the media to a dog attack, news outlets respond that they have no interest in reporting on the incident unless it involved a pit bull. A quantitative study by the National Canine Resource Council of dog-bite reportage in a four-day period proves that anti-pit bull bias in the media is more than just a theory — it’s a fact.http://blogs.denverpost.com/fetch/2010/07/18/the-media-takes-its-lumps-over-reporting-about-pit-bulls/

 28. Ingemar Palbom skriver:

  Debatten om problemet med kamphundars agressivitet inriktar sig ofta på om det är hundarnas fel eller hundägarnas; det är inte antingen eller utan både och!Jag har aldrig hört någon diskutera om det är stövarens eller hundägaren/jägarens förtjänst/fel att hunden driver haren. Kamphundar är framavlade för att med maximal agressivitet reaqgera på vad hunden uppfattar som hot. Det finns inget behov av sådana raser! En bra hundägare med goda ledaregenskaper kan naturligtvis bemästra denna hund, men bara när den är med hunden!Det kommer naturligtvis att finnas agressiva hundar även om man förbjuder kamphundraserna, men färre

 29. Dog News skriver:

  Ny artikel: ’Vill man ha en hotfull hund får man flytta’ KD tar kampen om hundarna till riksdagen http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7588673.abJoggade då kom den galna hunden: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7588283.ab

 30. Dog News skriver:

  Inrätta djurpoliser istället tycker Ulf Uddman på SKK http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7592243.ab

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.