Hundbett farligare än man tror

Ett obetydligt hundbett kan utvecklas till en livshotande sjukdom, skriver Göteborgs-Posten idag. Orsaken är en vanlig men svårupptäckt munbakterie som finns hos hundar. En infektion av den långsamt växande bakterien kan leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Ett hundbett hos en kvinna utvecklades efter en tid till blodförgiftning. Efter ett odlingsprov visade det sig vara bakterien Capnocytophaga canimorsus, som kan finnas i hundars munnar. Kvinnan fick bestående men som dövhet på ena örat.

Hundbett kan sprida dödlig bakterie

Hundbett kan sprida dödlig bakterie Sydsvenskan

Mera information om den livsfarliga bakterien i Läkartidningen HÄR


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hundbett farligare än man tror

  1. lexfordar skriver:

    ”Det är fyra gånger farligare än hundbett” Den allra sötaste missen kan förvandlas till en livsfarlig infektionsspridare. Kattbett är fyra gånger farligare än hundbett, visar en ny studie. En amerikansk studie visar att av de 270 000 amerikaner som söker vård för djurbett läggs tre procent in på sjukhus. Ett 20-tal dör. Både hundar och katter har en stor bakterieflora i munnen. Den vanligaste bakterien, pasteurella multocida, finns hos nästan 75 procent av alla katter.På Karolinska sjukhusets infektionsavdelning tar man emot fler katt- än hundbitna akut, eftersom man vet att infektionsrisken är större.Djupare bett från katter – Katten har ett smalare och djupare bett än hunden vilket gör att infektionen får tid på sig att utvecklas i stället för att ”såsa” bort, säger Jan Kövamees, infektionsläkare på Karolinska sjukhuset.Men det är inte bara djurtänder man ska undvika. – Man bör komma ihåg att det farligaste bettet är människans eget, säger Jan Kövamees.Från Aftonbladet ”Jourakuten i Örebro var föredömlig – de tog emot en kattbiten människa på en gång, och tog kattbettet på allvar. Läkaren förklarade att kattbett är åtskilliga gånger farligare än hundbett, och att alla djupa kattbett som träffar i händer, ansikte eller i leder ska man omedelbart gå till läkare för att få antibiotika för. Från MetroLäkaren sa att kattbett är farligare än hundbett. Då katter har mer bakterier i munnen än vad hundar har (människo bett är oxå jättefarliga, farligare än hundbettFrån FamiljelivOch så fortsätter det i det oändliga, så nu borde väl media ta och sluta hets med hundar i tidningar och tv. Vill dom ha hundfritt Sverige, och absolut kunde dom hellre ha visat en lite pudel eller liknande, blir så trött på detta!!!Rättsäkerhet för hundar och dess ägare, måste brukas! finns på Facebook

  2. Pingback: Hundbiten TV ankare glad att hundägaren fick sin hund tillbaka | Dog News

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.