Sista dagen på semestern – besök i Västerås

västeråshamn.jpg

Foto: Clifford Shirley

Sista dagen på semestern blev ett besök i Västerås, där vi bodde på elfte våningen i Skrapan, hade utsikt över hela stan. Under eftermiddagen besökte vi Slottet, den enorma Domkyrkan, Djäkneberget och Botaniska trädgården som ursprungligen är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och anlades på 1600-talet. Västerås hette tidigare Västra Aros (Västra Åmynningen).

västeråshotel1.jpg

Skrapan är 81 meter hög med 24 våningar, högst upp finns Nordens högsta Sky Bar och en bastu med utsikt över hela Västerås. Skrapan uppfördes under åren 1988-90.

västeråsturist.jpg

Med kartan i handen begav vi oss ut på stan för att leta upp sevärdheter och smultronställen i Sveriges sjätte största stad Västerås. Staden har också en impnerande hamn, som är Nordens största insjöhamn.

Västeråsstad.jpg

Vi passerade de ståtliga stadshuset.

västeråsdomkyrka.jpg

Foto: Clifford Shirley

Vi vandrade vidare till Västerås Domkyrka som är en av de största kyrkor som jag har sett, jag har tidigare varit imponerad av Domkyrkan i Visby men denna kyrka var ännu större. Inne i kyrkan kan man bland annat se Erik XIV:s sarkofag i svart marmor.

västeråsdjäkneberget.jpg

Foto: Clifford Shirley

Från Domkyrkan letade vi oss upp på Djäkneberget som är ett populärt grönområde dit Västeråsborna gärna går för att fira Valborg och Midsommar. Parken innehåller cirka 100 stenar och hällar med inskriptioner  av Sam Lindman. Även två av Sveriges konungar har skrivit sina namn på stenar på berget. Djäkneberget har fått sitt namn av Djäkne, en lärjunge från de närbelägna gymnasiet. Djäknarna hade sina gymnastik- och vapenövningar på berget.

västeråsslott.jpg

Västerås Slott  (klicka på länken för att läsa slottets historia)

Till sist besökte vi Botaniska trädgården som är Sveriges äldsta botaniska trädgård! Trädgården grundades under 1600-talet (då kallades den gymnasieträdgården) och är placerad bredvid Rudbeckianska gymnasiet, Sveriges äldsta gymnasieskola som grundades 1623. Trädgården ligger vackert inbäddad i grönska bakom Domkyrkan, hade vi inte frågat om vägen dit så hade vi inte hittat den. Tyvärr står den inte med i broschyren om Västerås. I trädgården växer ca 800 arter, bla två lite ovanligare träd som ginko som är ett kinesiskt tempelträd och kinesisk sekvoja.

Tyvärr tog vi inte bilder på alla platser vi besökte därav har vi lmed lov lånat foton av fotograf Shirley Clifford.

Köping.jpg

Som vanligt så var det inte bara en vanlig turistresa som vi gjorde utan med oss hade vi våra hundar, på lördag styrde vi kosen mot Köping och den stora Internationella hundutställningen där.

Återigen visade Amber på vilken fin kvalité hon har, det var 14 tävlande tikar i rasen och Amber blev Bim med Cacib och Cert. Bir med Cacib tog den norska Championhanen Pom-Classic King Of Spades. Domare var Brith Andersson från Sverige som verkligen gjorde ett fint och nogrant jobb med att gå igenom hundarna på ett proffsigt sätt.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sista dagen på semestern – besök i Västerås

  1. mollgan skriver:

    G R A T T I S ! Hur skall detta sluta ,-) Vi hade inte lika bra tur med vädret på söndag!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.