Alger kan vara livsfarligt för hunden

Bada inte i vatten där du vet att det finns alger, för hunden kan algerna vara livsfarliga men även människor kan bli mycket sjuka.

Hunden Zaya dog efter att hon badat i Storsjön, nu vill matte varna alla andra hundägare. Zaya hade badat i en vik ute vid Andersön. Efter badet hade Zaya svårt att gå och hålla balansen, hon vinglade när hon gick, dessutom hade hon svårt att fästa blicken. Slutligen fick hon kramper och kräktes. Zaya blev sämre och sämre, hon dog hos veterinären en knapp timme efter att hon badat i Storsjön i Östersund.

Hunden Zaya dog efter bad i Storsjön

Veterinär varnar hundägare för algförgiftning

Nu testar kommunen vattnet

Fakta alger:

Algblomning  orsakas av cyanobakterier, även kallade blågrönalger. Flera arter är giftiga.  De massblommande arterna växer snabbt i antal tack vare att de kan ta upp luftens kväve, kvävefixera. Därmed har de obegränsad tillgång till både kväve och fosfor.  Cyanobakterierna tillför nästan lika stora mängder kväve till vattnet som människans utsläpp.  Blåsigt väder bryter upp algmassorna som successivt faller till botten.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.