Sjuka hundar saknar uppfödare

dog-sick.gif

Har med stort intresse följt hundforum där det på senaste tiden varit diskussioner om olika typer av sjukdomar hos våra hundar.

I diskussionerna deltar ofta ett flertal uppfödare som alla vet en hel del om sjukdomarna, men om frågan dyker upp ifall någon av dessa uppfödare har stött på sjukdomen i sin egen avel svarar man oftast: ”nej men jag har haft en hund som jag köpt av en annan uppfödare som led av denna sjukdom” osv. Man svär sig fri på alla sätt och vis att man själv inte är drabbad. Man blir ofta väldigt upprörd om någon skulle yppa ett enda ord om att ens hund skulle lämnat en avkomma som är sjuk.  Ändå så vet de flesta uppfödare (som inte går omkring i en drömvärld) att detta draddar/drabbat de flesta som hållit på ett tag med avel.

Vi mottager till och från telefonsamtal från upprörda hundägare som vill berätta om sina hundar som drabbats av olika sjukdomar. Ofta har dessa hundägare råkat ut för uppfödare som inte velat veta av dem mera då de har meddelat att deras hund har insjuknat i någon sjukdom? Undrar just hur man tänker här, kanske att om man låtsas som att man aldrig har hört att ens uppfödda hund är sjuk så har det aldrig skett?!

Förhoppningsvis så avlar ingen på en hund som man vet bär på ärftliga sjukdomar. Vi har alla samma ansvar för vårt avelsarbete och för våra valpköpare.

sick_dog_in_bed_md_clr.gif

Varför har sjuka hundar sällan någon uppfödare?

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sjuka hundar saknar uppfödare

  1. Yoline skriver:

    Ohhh vad jag känner igen det där.. Köpte en hund av valpförmedlaren som då var ledande uppfödare av en känd ras, han visade sig vara stendöv från födseln men hon hade verkligen ingen lust att diskutera saken.. Tur det finns bättre uppfödare än så.

  2. Ringo skriver:

    Fråga en cavalieruppfödare om hjärtfel är problem inom rasen (man läser ju mycket om det). De (inte alla, men nog de flesta) svarar just så som du skriver. När hunden börjar få hjärtfel slutar kenneln ta veterinärintyg på det, så kommer det inte in i Kennelklubbens Hunddata. Sedan säljer man den till en intet ont anande familj som vill ha en sällskapshund……………

  3. Lisa skriver:

    Det borde vara en hederssak att tala om att man har fått sjuka valpar efter friska föräldrar, något som alla borde stötta istället för att tala illa om. Endast på detta vis kan vi alla bidra till en sundare avel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.