Sen algblomning kan göra din hund sjuk

Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter promenaden och leken vid vattnet? Kontakta då omedelbart veterinär. Risken är stor att den fått i sig algtoxiner som kan leda till döden inom en timme. Just nu pågår en ovanligt sen algblomning, framför allt i Stockholm.

Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt, men det händer. Under de senaste tio åren har ett tjugotal hundar behövt söka veterinärvård på grund av algförgiftning. Tyvärr har det också inneburit att ett fåtal hundar avlidit då de inte kommit till veterinär tillräckligt fort.

I framförallt stockholmsområdet pågår nu en ovanligt sen algblomning och därför finns all anledning att hålla koll på sin hund så att den inte badar i eller dricker algblommande vatten. Störst risk att hunden får i sig algerna är efter att den badat och slickar pälsen torr.

Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan.

– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lotta Gunnarsson, legitimerad veterinär på Agria Djurförsäkring.

Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör du ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga, uppmanar Lotta Gunnarsson. Hon fortsätter:

– Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta.

Artikeln är skriven av och hämtad från AGRIA, läs hela artikeln HÄR

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.