Uppfödare tvivlar på veterinärers kompetens

Det har nått våra öron att flera Pomeranian uppfödare i landet tvivlar på veterinärers kompetens vad gäller att utföra en patella granskning. Hoppas det bara är lösa rykten.

Det är enbart veterinärer med Specialkompetens som har rätt att göra en för SKK godkänd patella granskning. Om uppfödare tvivlar på sin egen veterinärs kompetens så kan denne byta veterinär eller lägga av med avel. Att som uppfödare ifråga sätta en veterinärs kompetens vad gäller att fastställa diagnosen för PL, är att likna med att tvivla på en exteriör domares komptens, då tex en domaren kan ge en hund ett CK medan nästa domare ger en NOLLA till samma hund! Vilket resultat tror Du på?

Patella granskning görs väl i första hand för att få veta vad kennelns egna hundar har för status på sina knän? Har på känn att man istället för att koncentrera sig på sin egen avel har börjat snegla snett på andra kennlars resultat?! och det är då det blir alldeles snedvridet. Man skall inte göra ”egna” diagnoser på andras hundar då man inte ens har känt på hunden ifråga, än mindre har kompetens att göra en diagnos.

Det finns alltid de som hittar på olika ursäkter, men att låta bli att göra en patella granskning som är en rekomendation från rasklubben ser vi som att strunta i rasens sundhet. Valpköparna behöver bli upplysta i rasens sjukdomar och då bli hårdare på att kräva PL resultat eller köpa sin valp från en annan kennel som sätter sundhet framför allt annat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.