Första hundkörkortet utfärdat i Sverige

Lotta och hunden Laxi blev de första paret som fick hundkörkort utfärdat i Sverige. Hundmedborgartestet är en ny företeelse i Sverige men finns redan i bland annat USA och Kanada.

Lotta deltog med sin hund Laxi vid två tillfällen i Tomelilla där testledare från hela Sverige fick sin utbildning. Lotta kunde sedan stolt ta emot det allra fösta hundkörkortet som utfärdats i Sverige.

Borde det bli obligatoriskt med hundkörkort?

Testet består av 10 moment, källa: Skånskan.se

Att möta en främmande person
Hunden ska acceptera att en vänlig främling kommer fram till hundägaren och pratar med honom/henne i vänlig ton.

Att bli klappad av en främmande person
Hunden ska vara vid sin ägares sida och tillåta att bli vänligt klappad och berörd av en främling.

Hantering
I detta moment skall hunden visa att den accepterar att bli undersökt och borstad av en främling.

Följsamhet
Momentet skall visa att ägaren har kontroll över hunden. Ekipaget följer den bana som testledaren förevisar.

Att passera människor i grupp
Momentet visar att hunden kan gå genom en folkmängd utan att kasta sig fram eller göra utfall.

Stanna, sitta och ligga på signal
Momentet utförs i 10 m lång lina och skall visa att hunden kan följa ägarens signaler. Hundägaren skall dessutom kunna lämna hunden sittandes i linans full längd.

Komma på inkallning
Hunden skall visa att den klarar av att komma när ägaren ropar på den.

Hundmöten
Testet skall visa att hunden kan uppföra sig omkring andra hundar.

Vardagsmiljö
Den här delen av testet skall visa att hunden är trygg i olika vardagliga miljöer, till exempel med rullstol, joggare, shoppingvagn och cykel.

Skild från sin ägare
Hunden skall klara av att bli lämnad nära en vänlig person och fortfarande uppföra sig väl.

Tuff test för ansvarsfulla hundägare

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 svar på Första hundkörkortet utfärdat i Sverige

 1. Liza skriver:

  Den 6 april 2002 tog jag ”Körkort för hundägare”, det ligger fortfarande här i min plånbok. Det var baserat på boken Valpskolan av Barbro Börjesson, och är ett bevis på att jag/hundägaren tillägnat mig teoretiska kunskaper enligt boken Valpskolan med ”fyra lätta steg till samförstånd”. Vid ett praktiskt prov har jag/innehavaren uppvisat färdigheter som grundlägger en i framtiden god relation till hunden. Resultatet av testet visar att ägaren kan ta i/hantera sin hund i olika situationer, hunden följer frivilligt efter ägaren och uppskattar lekinviter och hunden respekterar ägarens regler.Mitt körkort är utfärdat av Barbro Börjesson och SBK-lärare Bertil Björklund som var examinator. Bertil har jag gått många kurser för och vi är numera sedan många år SBK-klubbkompisar och har också jobbat tillsammans med hundkurser inom SBK. Då när jag tog mitt ”körkort” (som var lite mindre omfattande än ”hundmedborgartestet”) liksom nu med Hundmedborgartestet verkar det vara ett privat initiativ / hundföretagare, en utbildning som inte på något sätt är knuten till Svenska Kennelklubben (SKK) eller Svenska Brukshundklubben (SBK) – om jag förstått det rätt.Testet består av kontroller som liknar de som man gör under kursen Allmänlydnadspasset via Svenska Brukshundklubben, en kurs som jag brukar ansvara för på min SBK-klubb. Träning och test ska inte ske på en lydnadsplan utan ute i samhället/parkmiljö, därför att en hunds lydnad kan vara kopplad just till lydnadsplanen. Det finns hundar som gått tävlingslydnad som sedan inte klarar detta test utanför lydnadsplanen.När man avslutat Allmänlydnadspasset så får man betyget ”Behöver träna mer”, ”Väl godkänt” eller ”Mycket väl godkänt” på ett av SBK utfärdat dokument. För att sedan får gå Instruktörsutbildning inom SBK så måste man ha ”Mycket väl godkänt” på samtliga moment.Momenten finns bl a här: http://www.habobrukshundklubb.se/empty_149.htmlJag tycker att ”hundmedborgartestet” kan ses som ett bra initiativ liksom det ”körkort” jag och min hund tog – men har det något värde? Är de som utbildar ”testledare” självutnämnda eller själva ”förankrade” inom SKK eller SBK som är våra stora hundorganisationer?Jag tycker personligen att om ska det finnas ett ”test” ska det vara kopplat till SKK och/eller SBK och registreras där på respektive hund.

 2. Liza skriver:

  Ja detta är verkligen intressant. Utan att föringa de som står för Hundmedborgartestet, för jag förstår av deras hemsidor och andra engagemang att de är välutbildade. Men det finns ju massor med olika inriktningar när det gäller hundtränare, och det är inte alls säkert att man lär ut på samma sätt. Oftast är ”målet” det samma, men vägen dit kan vara väldigt olika för olika hundägare och deras hundar. Om man nu ska ta hänsyn till / förlita sig på ett ”test” eller ”körkort” i olika hundsituationer – hur många olika sådana kan ”dyka upp” hos olika tränare? Det är ju en riktig marknad just nu det här med hundtränare och hundar, beroende på att intresset för att ha hund ökar, därmed ökar ju också antalet personer / företag som tränar hundägare och deras hundar. Vad kostar det att få ett litet inplastat kort som det står exempelvis Hundkörkort på? Vilket värde har det, för mig eller för andra? Vem gynnar man med de pengar det kostar? Hur nöjd var jag som hundägare med den som bedömde mina och hundens kunskaper? Vad säger SKK om det här med Hundkörkort?

 3. Ronnie for President skriver:

  Oj oj, min hund skulle nog inte klara det testet. Illa. Men det skulle kanske finnas en del som behandlade olika juridiska aspekter också. Som djurskyddslagen och liknande.

 4. Anita Axelsson skriver:

  Jag och min Tootsi tog gjorde ”Canadina canine good citizen test” i Stockholm 2002-06-09 och examinerades av en canadensik instruktör efter förlagan till det svenska hundkörkortet. Så nog finns det hundägare som har haft körkort länge!

 5. Liza skriver:

  Hej Anita, kul att du också har ”körkort” ;)Tack igen för en jättebra A1-agilityutbildning i Växjö i höstas! Nu längtar Palle och jag efter våren och sommaren så vi får börja träna ”på riktigt” :)Ha det så bra!

 6. Törnråza skriver:

  Jag tycker det är väldigt stora krav på en hund fast är positiv till hundkörkort.Kan tycka att allt ansvar inte borde ligga på hunden utan även att främlingar lär sig att man inte klappar okända hundar.

 7. Calle skriver:

  Suck, det är i min värld det dummaste jag hört. Ja det är bra att ha viss koll men det är snarare intressant hur ägaren arbetar med sin hund än hur hunden agerar. Jag arbetar med tjänstehund och nej min hund hade inte passerat. Varför? Därför att den inte är tränad på det viset. Känner hon ett hot skall hon markera ut det. Så vill jag ha det. Alltså hade folksamlingen mycket väl kunnat få sig en påminnelse från henne att flytta på sigDå snackar vi en hund som ligger på IPO3. I Jämförelse är detta mer eller mindre Lkl1 med vissa modifikationer.

 8. sthlmcilla skriver:

  Tycker absolut att det ska införas ett obligatoriskt hundkörkort för alla hundägare. De som väljer att skaffa/ha hund ska kunna bevisa att de klarar av sin hund och alla punkterna här ovanför borde självklart ingå i detta körkort…..förutom den andra delen i punkt nr 2. Tycker inte att en hund som inte vill bli klappad av en främling ska behöva bli det. Lika lite som om jag inte vill att en hund inte ska hälsa på mig så ska hunden inte heller behöva utstå att jag hälsar på den.Alla de övriga punkterna borde som sagt ingå i ´”körkortet”

 9. Pingback: Initiativ till kattkörkort | Hundcoachen Seth Sjöblom

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.