Adoptera inte gatuhundar till Sverige

Statens Veterinärmedicinska anstalt varnar för riskerna för sjukdomar och smittspridning via adopterade gatuhundar som tas in till Sverige.

Enligt TV programmet Uppdrag granskning har friskintygen för de adopterade gatuhundarna ibland utfärdas av oseriösa aktörer. Man misstänker att dvärgbandmasken kommit in till Sverige med gatuhundar eller illegal import av hund.

Det värsta som kan hända är att hunden tar med sig en sjukdom som inte finns i landet och som sedan sprids, till exempel rabies som är en väldigt allvarlig sjukdom som människor kan dö av. Det finns massor med hemlösa hundar i Sverige som behöver ett kärleksfullt hem, snälla ni hjälp dem i första hand, innan ni börjar adoptera gatuhundar från andra länder.

Populära gatuhundar är en smittorisk

Katarina har gett rumänska gatuhundar ett nytt livDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

43 Responses to Adoptera inte gatuhundar till Sverige

 1. Anita skriver:

  Jag håller med dig! Adoptera istället hundar som redan finns i landet.

 2. Petra skriver:

  Varför utgå ifrån att det är utländska hundar som är ansvariga? Svenskar semstrar rätt ofta utomlands med sina hundar och ”glömmer” tyvärr rätt ofta att avmaska hundarna ordentligt innan de återvänder till Sverige. Antalet svenska hundar som åker fram och tillbaks till Danmark (där rävens dvärgbandmask redan finns) är stort.Kritisera gärna på ett sakligt sätt, den oseriösa verksamheten med utländska hundar, men dra inte alla över en kam.

 3. Linn skriver:

  Som skribenten Petra menar; Hur tänker ”ni” kring alla de som semestrar till länder där farliga parasiter finns? Hur många svenska hundar åker årligen fram och tillbaka över vattnet till Danmark, där som vi redan vet, den fruktade masken redan finns?Hur många danska hundar kommer hit på semester? Vilken kontroll sker och i vilken utsträckning? Hur kan man, utan att presentera dementerande fakta om att masken INTE kommit via semestrande hundar till och från Danmark, skrika ut att det är de utlandsadopterade hundarna som är orsaken? Och som en sista touch; I vilka länder finns rävens dvärgbandmask? Jag vill ha sakliga, välgrundade svar som har en sanningshalt på 100%. Finns den på Irland? Finns den i Spanien?

 4. CathyS skriver:

  Min mamma har en spansk gatuhund hemma, och hon har genomgått en massa kollar och suttit i karantän innan hon fick komma in i Sverige, precis som de flesta gatuhundar får. Man kan inte döma ut en sak som räddar hundratals hundar från att leva i misär för att okunniga människor är rädda för sjukdomarna, som inte ens kommer med hundarna då de seriösa ”importerarna” låter hundarna genomgå noggranna undersökningar.

 5. Liza skriver:

  Varifrån än dvärgbandmasken kommer ifrån så……Välj en svensk omplaceringshund istället för en utländsk, smidigare och man gör en insats för de hundarna här i Sverige som av någon anledning inte har något hem!Det impar inte på mig när folk säger att de tar hem oönskade hundar från utlandet, låt utlandet ta hand om sina hundar själva och gör en välgärning för hundar utan hem i Sverige!Ge ett bidrag till http://www.hundstallet.se som medlem eller för ett dygns omhändertagande eller bli en doggywalker där om du bor i närheten!

  • Dog News skriver:

   Jag tycker att man skall hjälpa de hundar som finns i Sverige innan man går ut och hjälper de hundar som bor i andra länder.

 6. Linn skriver:

  Liza: Det här handlar inte om var man ska hjälpa. Det handlar om att man skriker ut att orsaken är de utlandsadopterade hundarnas. Om man väljer att stödja hundstallet eller ett rescue för Greyhounds spelar ingen roll i debatten. Om man ska hävda att man -för att slippa masken eller andra farliga parasiter (den jättejätte farliga masken tex som finns i bla Danmark och Tyskland och som folk lever med…) – bör sluta adoptera hundar från andra länder så är det ju bra om man särskiljer hundar från de länder där masken faktiskt finns och inte drar alla över en kam. Eller hur? Och ffa kanske det ska finnas säkra system som kontrollerar hur vi reser och vilka levande varelser vi för in och ut ur vårt land? Kolla upp hur många som blir kontrollerade när de far på semester med sina husdjur till tex Danmark. Eller varför inte hur många som reser till Spanien med sina hundar och små barn utan att skydda dem mot Leishmania? Åsikter om var och hur man ska hjälpa finns det lika många som det finns människor. Det är som sagt inte frågan här.

  • Dog News skriver:

   Var smittan kommer ifrån kan ingen med säkerhet bevisa, men det finns tydliga bevis över att gatuhundar som förts in i Sverige har varit mycket sjuka och en del har avlivats. Då är det bättre att man tar en svensk omplaceringshund istället för att ta en risk att få en dödligt sjuk hund.

 7. erviluca skriver:

  Jag håller med! Varför ska man ta hit hundar som bor i ett annat land? Jag tycker att de länderna får ta hand om sina hundar själva, även om jag älskar hundar. Det finns hundar här som behöver ny matte/husse!

 8. KlokaOrd skriver:

  Hundarna mår allra bäst i sin invanda miljö. Inte nog med riskerna för smitta (veterinärkontrollerna är inte på långa vägar lika omfattande i t ex Spanien som här hemma), man utsätter den stackars hunden för oerhörda påfrestningar. Först fånga in den (många s.k. gathundar är det dessutom någon som äger, men de går lösa), sedan ta den till veterinären, stoppa den i en låda, flyga den till Sverige där den ska vänja sig vid att vara inomhus (eller utomhus i ett kallt klimat). Vem gör man en tjänst? Inte hunden i alla fall.Det finns många hundar för omplacering i Sverige. Avsevärt bättre att ta hand om dem än att stressa ihjäl spanska och irländska hundar med att ta hit dem. OCH riskera att få in nya sjukdomar i landet. Bara att kolla på SVAs hemsida. Finns mycket matnyttigt att läsa där, liksom hos Jordbruksverket.

 9. Linn skriver:

  Kan man tycka ja. Själv har jag haft inte mindre än 6 svenska omplaceringar. Alla har de haft allvarliga beteendeproblem och sjukdomar vilket lett till en för tidig död. Nu var det inte det debatten gällde. Jag har 3 hundar själv, av olika härkomst och ras. Alla har gemensamt att de är omplacerade. Jag ser inte nödvändigheten i att välja antingen det ena eller det andra. Men det hör inte heller hit. Det som upprör mig är det faktum att man så säkert går ut och dömer ut hela grupper utan att ha adekvat information/kunskap bakom. Det är så oändligt lätt att ha åsikter. Jag har det! Alla har det! Men att dra alla över en kam oavsett vad det kan gälla är något jag aktar mig för. Noga. Som sagt, jag ställer mig emot att man hysteriskt försöker värja sig mot ett hot genom att lägga skulden på en grupp. Och nej, jag är inte för att plocka hit hundar hur som helst utan kontroller både gällande sjukdomar/smittor och beteende! Så har vi det i skrift med. 🙂 Vi ska såklart skydda oss mot allvarliga smittor så långt det är möjligt! Jag eftersöker en mer sansad hållning och diskussion kring vad som är farligt. Jag eftersöker dessutom en balans. Om vi ska lägga skulden på -i det här fallet – hundar från utlandet, kanske det är på sin plats att kritiskt granska semestrande, , kontroller vid avel, köksavel, smuggling och faktiskt införsel/utförsel av varor och inte bara skrika rakt ut och döma en grupp. Oavsett vad man kan tycka i sakfrågan så är det viktigt med ett kritiskt granskande av båda sidor. Om Irland är fritt från masken, som exempel, så borde det ju rimligen inte föreligga något bekymmer om att ta hit hundar från Irland. Nej, bekymret borde ju vara att man idag kan fara till och från Danmark med sina hundar..? Det är just DET jag upprörs över. Var man väljer att lägga sina sympatier i frågan om vilka hundar man ska välja att hjälpa/rädda anser jag vara upp till var och en som individ att avgöra. Men spottar man åt ett håll ska man även spotta åt andra liknande håll.

  • Dog News skriver:

   ”Det som upprör mig är det faktum att man så säkert går ut och dömer ut hela grupper utan att ha adekvat information/kunskap bakom.” Tittade du inte på Uppdrag granskning för några år sedan, där framgick väldigt klart hur man fifflar med vaccinationsintygen på en del gatuhundar som förts in till Sverige. Där framkom också att en del av dessa hundar varit så sjuka och bar på sjukdomar att de avlivades kort efter att de kom till Sverige. Det finns alltså grund att tro att gatuhundar kan vara en del i att det kommer/kommit in oönskade sjukdomar till Sverige.

 10. Tess skriver:

  Liza: Vilken tur att jag inte skaffar hund för att imponera på dig då. =)

 11. CathyS skriver:

  Om en hund får lida, plågas, så ska man inte hjälpa den alltså? I spanien så har de slakthus för hundar, inte stall som vi har. De flesta hundarna plågas ihjäl, svälter, eller används som kamphundar.Jag tycker att man ska hjälpa alla hundar och inte bara svenska.

 12. Liza skriver:

  Linn: Kanske du som är så engagerad borde vända dig till Statens Veterinärmedicinska Anstalt med dina åsikter eftersom det är deras info som DogNews återberättar här under rubriken ”Adoptera inte gatuhundar till Sverige”. Det jag skrivit är faktiskt en del av det hela liksom det du skrivit.

 13. Petra skriver:

  Jag läste artikeln som detta blogginlägg grundar sig på och det står klart och tydligt att det går rykten om att friksvårdsintygen förfalskas. Representanten från SVA talar faktiskt bara om rykten och hon uttrycker en åsikt. Hon delar inte med sig av fakta. Vad gäller debatten om utländska vs svenska hundar så är den i mina ögon meningslös. Sverige är medlem i EU och därmed medlem av den inre marknaden. Gränser är de facto avskaffade inom EU så det är lite befängt att ens diskutera ”utländska hundar”.Däremot kan jag tycka att problematiken med oseriösa mäniskor som föder upp hundar som ingen vill ha och naiva och oseriösa människor som köper hundar de tröttnar på efter 18 månader är ett gigantiskt problem både i Sverige och i de övriga medlemsländerna.

  • Dog News skriver:

   Vi hänvisar än en gång till Uppdrag gransknings program (sändes för några år sedan) där det klart och tydligt framgick att gatuhundar införts till Sverige med förfalskade vaccinationsintyg och friskintyg.

   • Livan skriver:

    Så ALLA gatuhundar införs alltså med förfalskade friskintyg? Bara för att en del gör det?!o.O

 14. Petra skriver:

  För örvrigt står det i ett tidigare inlägg på den här bloggen att SVA misstänker att dvärgbandsmasken kommit hit via en illegalt importerad hund. Inte via en hund som tagits hit lagligt via en förening.Valpfabriker som föder upp moderaser och människor som smugglar in lådvis med sjuka, ovaccinerade valpar som sedan säljs ur bakluckan på en bil elelr via annonser på Blocket utgör ett bra mycket större hot mot ”svenska” hundars hälsa än de hundar som tas hit via föreningarna.Som sagt, kritisera gärna oseriösa föreningar, men gör det sakligt och med fakta. Inte med vilda spekulationer och rätt obehagliga uttalanden om hur mycket bättre svenska hundar är.

 15. stefanie skriver:

  Jag håller med Petra och Linn här. Jag upplever det skrämmande att göra skillnad på hundar. Argumentet att vi ska hjälpa våra egna först blir otäckt likt den typ av argument som även används kring invandring och att hjälpa människor i andra länder. För mig har alla lika värde, oavsett land vi kommer från. Insatserna bör göras vid tull och gränser där den olagliga införsel av djur sker samt att bättre informera turister till och från Sverige kring vilka regler och föreskrifter som gäller. Att lägga skulden på en grupp där man inte ens har ids att ta reda på faktaförhållanden ger en bitter bismak.

  • Katja skriver:

   Fan vad bra skrivet! Håller med till 100%. Har själv adopterat hund via en mycket seriös förening. Alla har ju skyldighet att veterinärbesiktiga hunden här i Sverige också, innan registrering och försäkring och då får man ju snabbt svar på om hundens vaccinationer och papper är i ordning. Och har aldrig hört talas om att en hund adopterad via en organisation skulle ha t ex rabies. Och med tanke på hur billigt det är att adoptera en kastrerad hund från utlandet, kan ingen tjäna pengar på det. Det är ren barmhärtighet. Och ang att hjälpa hundar i Sverige först: jag vill inte ha en aggressiv, understimulerad kamphund eller en stor schäfer, en rottweiler eller doberman som min första hund. Då tar jag mycket hellre än vacker, ömhetstörstande gatuhund, som är streetsmart och kan umgås med andra hundar. Dessutom, som någon föreslog, löser det inte problemet med gatuhundar att avliva dem i sitt hemland. Vips, så är det lika många igen. Lösningen är kastrering!Och hundarna som adopteras är alltid kastrerade, dels för att minska världens överpopulation av hundar och för att inte sprida sjukdomar. Jag skulle tro att de modehundar som smugglas in i Sverige är ett mycke större problem vad gäller vaccinationer och smittsamma sjukdomar än de som kommer genom seriösa organisationer som Hundrondellen och Hundhjälpen. Jag ska snart skaffa en ny hund och har tittat på hundar i Sverige också, men åter kommit fram till att gatuhundarna verkar mer sociala och tillgivna än hundarna som står på omplacering i Sverige. Och ang Sv hundar på semester. Vi bor nu i Finland och åker med hunden till Sverige flera ggr per år. Inresa i Sverige kräver ingen avmaskning, men i Finland krävs avmaskning för att få komma in, men aldrig någonsin har någon kollat passet ( även om jag alltid låter veterinär avmaska).

 16. onthree skriver:

  Det finns ingen kontroll av hundar vid Öresundsbron, passerade där förra året med en bekant och fick släpa ut en tullare och visa hund och papper. Dessutom visste han inte vad han skulle göra, det fick bekanten tala om…Så mycket för gränskontroll!Det måste ju passera 10.000-tals hundar där varje år.

  • Dog News skriver:

   Har själv rest över gränsen mellan Finland/Sverige, visade mina papper hos tullen som inte hade en aning om vad de skulle titta efter

 17. heartbroken skriver:

  Och jag är inte jätteinsatt i ämnet men har för mig att Dvärgbandmasken man funnit i Sverige var hos en räv? Såvitt jag vet springer rävarna fritt över landsgränserna och därmed kommer vi alltid ha uppenbart begränsade möjligheter att begränsa förekomsten utav Dvärgbandmasken och alla andra smittor vilda djur kan medföra.Vill man hjälpa en hund är det väl toppen oavsett var den kommer ifrån:)

 18. Elin skriver:

  Det finns även andra sätt än genom hundar man kan smittas med DvärgbandsmaskenPå SVA hemsida finns information ang. Rävens dvärgbandmask.Enligt informationen smittar parasiten via ägg vid svamp- och bärplockning, varför i hela fridentillåter man export till Sverige av kantareller och bär från bla Polen, Estland och Litauen, länder där Rävens dvärgbandmask förekommer. Kantareller kan man inte odla, dem hittar man och plockar enbart i skogen med stor risk att de importerade kantareller eller bär som man just köpt i en affäri Sverige kan ha ägg av parasiten och smitta personer som köpte dem, risken finns och den är inte liten. Enligt SVA:s hemsidanSprids vid bär- och svampplockningRävens dvärgbandmask sprids via ägg från parasiten vid exempelvis bär- och svampplockning. Får människan i sig ägg och smittas, är sjukdomen livslång och orsakar allvarliga leverskador. I de områden i Europa där rävens dvärgbandmask är vanlig, till exempel i alpländerna, varnas allmänheten från att plocka bär och svamp.Här kommer svar från SVA:s tala om inkonsekvens.Det stämmer det du skriver, att vi importerar bär och svamp från länder där dvärgbandmask finns. Det är inget som SVA styr över. Däremot kan vi ge rekommendationer om att bär och svamp måste kokas för att vara säkert fritt från smitta. När det gäller svamp är det sällan problem eftersom man i regel tillagar den. Även om risken är otroligt liten att importerade bär är kontaminerade så kan man inte garantera smittfrihet. Genom noggrann sköljning minskar man risken ytterligare att äta ev maskägg.Om SVA bedömer risken som ”otroligt liten” att de importerade bär (och svamp) plockade i polska, estniska, litauiska osv skogarna är smittade/har på sig ägg från Rävens dvärgbandsmask varför överblåser man risken med smitta om dvärgbandsmasken kommer in i de svenska skogarna och att Allemansrätten blir hotat… Finns det nåt skillnad på skog och skog, beroende i vilket land skogen ligger? Risken borde vara lika.Varför finns inte rekommendation om noggrann sköljning och kokning av importerade utländska bär och svamp inköpta i svenska affärer på SVA:s hemsida?

 19. Linn skriver:

  Och att hänvisa till Uppdrag granskning som något sorts universellt medium för sanning blir rätt patetiskt. En del av det som framkom i programmet var korrekt. En del annat väldigt vinklat och tom helt felaktigt. Och ffa ska man nog vara lite mer öppen för att söka egna fakta innan man helt sväljer sådant som man serveras via media, goda talare eller människor med förmågan att trollbinda andra med skrift. Tänk nazismen.. Uppdrag granskning ”granskade” EN förening. UG klippte och klistrade dessutom lite på eget bevåg i intervjuer och fakta. Framställningen är allt när det gäller att nå ut. Och att de nådde ut råder det inga tveksamheter kring. Frågan är med vad..Tror ni verkligen på allt som media framställer som sanningar? Även granskande journalistik som tv-sänds är journalistik som ska locka tittare och ofta vinklad. Åsikter får man ha, men man borde som vuxen människa vara tillräckligt intresserad av sin omvärld för att -innan man totalt dömer- kunna och vilja ta in fakta om det man uttrycker en åsikt om. Medias inflytande skrämmer mig, ofta, och jag förfäras över att människor verkligen på riktigt rakt av köper det som serveras dem utan egen eftertanke. Detta handlar om att döma ut en hel grupp. Precis som om vi skulle säga att människor från Afrika får inte komma hit för i Afrika har väldigt många HIV/AIDS…. OM man ska dra sådana gränsdragningar som att ALLA utlandsadopterade hundar är farliga (inte sant) för att man vet att i DE LÄNDER där masken finns löper just GATUHUNDARNA stor risk att få parasiten (sant) så är det kanske bra om man verkligen gör det grundligt och på rätt ställen? Diskussionen om att välja hund från Sverige är ingen dum hållning alls, men hör inte hemma i frågan om att alla utlandsadopterade hundar innebär en potentiell risk för smittspridning i Sverige. Som sagt, kontroller till Danmark? Ryssland? VAR finns masken? Och, är ALLA föreningar slarviga, är alla uppfödare alltid korrekta och noggranna? Innebär utlandsadopterade hundar en större risk än smuggelhundar? Smuggelhundar som det sedan avlas hej vilt på här.. Innebär ALLA utlandsadopterade hundar en risk? Adopterade hundar, via föreningar, avmaskas, vaccineras och kastreras.. tillskillnad från smuggelhundar… Att det finns mindre nogräknade föreningar är ingen ursäkt att döma hela gruppen.

 20. Dog News skriver:

  Tack för alla intressanta kommentarer!

 21. Åsa skriver:

  Jag mailade SVA och frågade om dvärgbandmasken fanns i Spanien eller Irland där många sk gatuhundar kommer ifrån här i Sverige och fick följande svar:Hej! Rävens dvärgbandmask finns knappast i Spanien och Portugal. Irland, England, Finland och Malta är dock de länder inom EU som officiellt nu är fria. HälsningarEva Eva Osterman LindParasitologisk diagnostikLaboratorieveterinärså det är ju tråkigt att alla sk gatuhundar ska dras över samma kant

 22. Zooankan skriver:

  Jobbar i zoobutik, träffat massor av smuggelhundar med parasiter och mask, har själv en importhund…..Det e våra öppna gränser som e problem, dessutom sprids t.e.x dv.bandmasken me sork oxå, kolla hur mycket gnagare som kommer me transporter utifrån!!! Varför ska vi som hjälper djur alltid få skulden för att det finns massa klåpare som e oseriösa???? Dessutom e det alltid de med minst kunskap som hörs mest! Föresten var tog fågelinfluensan vägen??????

 23. ULLA skriver:

  Att jämföra utländska hjälporganisationers hundar med sk smuggelhundar är två skilda ting.Känner flera som adopterat från Julierescue och nästan samtliga är nöjda med sina hundar som varken är sjuka eller varit vanvårdade av julie. uppdrag granskning är ett skitprogram som valde att vinkla det hela i negativ form. Dom vanvårdade hundar som sågs i programet såg REDAN ut så då dom kom till hennes verksamhet. Det är alltså INTE hon som vanvårdat hundarna från början utan en del hundar hittas i ett fruktansvärt skick. Hennes organisation räddar plågade/dumpade djur med pengar från föreningen! Kasta inte skit på någon som offrar hela sitt liv åt att hjälpa djur i nöd och som har räddat ca: 6000:- Djurs liv! Programmet var vinklat till max. Det man däremot inte ska gynna är sk. smuggelhundar,men det är en helt annan sak.All heder till hjälporganisationer!!!

  • Dog News skriver:

   Ulla> det som upprörde mig allra mest i programmet var att det fanns flera förfalskade pass för hundarna, att hundar kom in till Sverige med falska papper? Hur förklarar du detta? Felaktigt vinklat eller? Förklara gärna då det låter som om du har djupare kännedom om kvinnan?

 24. ULLA skriver:

  Känner en kvinna som har 5 hundar därifrån och ingen av dom har förfalskade pass.Hundarna kom vid olika tillfällen rent tidsmässigt- Inte i bil utan med flyg. Hundarna var dessutom i fint skick.Dessutom har dom en sida med massor av adoptörer som berömmer föreningen och tackar för helt underbara hundar- Alltså ….dom flesta adoptörer är nöjda med sina hundar men berättar att pelle hade nekat dom att vara med i programet efter det att han förstod att dom var nöjda. Dessutom har jag haft väldigt god koll på föreningens hemsida sedan 2005 (Innan uppdrag granskning påbörjade sin hets) och har själv läst om dom hundar som har blivit räddade av julie ifån mindre djurvänliga spanjorer. Bilderna på dom vanvårdade hundarna togs som bevis på hur skadade en del av dom var när hon räddade dom-Det var alltså inte hon som hade vanvårdat dom från början. Men pelle använde dessa bilder på så sätt så att man trodde att hundarna vanvårdats av julie. Hon lägger ner hela sin själ på dessa hundar så vill man kasta paj på någon så borde det i sådant fall rikta sig mot den Spanska djursynen som inte verkar bry sig ett dugg om djurskydd. Kolla på hennes hemsida där adoptörerna har givit henne lovord för det fantastiska arbete hon gör. Självklart kanske det finns en och annan adoptör som haft otur med sin hund,men så är det ju även då man köper Svensk hund med stamtavla.Jag tror snarare att det är föredetta förbittrade medarbetare som ligger bakom detta skitsnack.För om dom nu tyckte att julie gjorde ett sånt dåligt jobb så hade dom knappast adopterat själva av föreningen!??

 25. sanna skriver:

  På Söndag kommer vår nya hund Giuseppe från rumänien hem .. Det bästa beslut vi tagit att adoptera honom från Hundhjälpen. Helt fantastisk organisation. F-n för alla dom istället som vill ha sina j-vla mode hundar som gör att olaglig import av hundar finns, ska du nu ha en sån hund för att Paris Hilton har det, så kan du väl lägga pengarna på den som hon har gjort med …. Då slipper vi sådana här disskutioner.En stjärna till alla som hjälper hemlösa hundar i sverige och utomlands sanna

 26. Caroline skriver:

  Till skribenten ”KlokaOrd” (ironisk signatur..): Fy så okänsligt skrivet!!
  Jag har en gatuhund från Spanien som jag adopterat via SOS Animals, hon har blivit den finaste lilla hunden man kan tänka sig.
  Izzie har inga som helst sjukdomar, hon är friskare än många SVENSKA hundar med sina framavlade problem.
  Hon är en helt annorlunda hund än hon var nere i Spanien, nu är hon hur härlig som helst.
  Det var dessutom alldeles för varmt där nere för henne.

  Menar du nu på att min hund skulle må dåligt för att hon kom utsvulten från gatan till ett kärleksfullt hem?

  Trångsynt av dig. Jag stöttar hellre gatuhundar än alla whitetrash-uppfödare i Sverige som slänger upp sina hundar på blocket.
  Människor som du gör att de kan fortsätta sin verksamhet.

  Usch för människor som du..

 27. Pingback: Adoptera inte gatuhundar till Sverige |

 28. Maud B skriver:

  Det finns tydligen en förening som hjälper gatuhundar på plats, det kan ju vara bra. Den heter Strays Mayday och fokuserar på kastrerings- och vaccinationsprogram. Det borde finnas flera sådana hjälporganisationer: http://www.straysmayday.se

 29. limbo skriver:

  Rasism verkar finnas inom hundbranchen också, ta hand om våra egna! Ta inte hit utlänningar. Fy fan så tragisk du är!
  Jag har istället valt att leta efter en hund från Irland, Spanien, Portugal eller Rumänien och anledningen är sådana som dig som inte fattar hur hundarna har det!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.