1 månads fängelse för fritagning av hund

Man kan tycka att 1 månads fängelse för fritagning av hund är en överdriven dom, då väldtäcksmän oftast kommer undan utan dom alls.

En Rottweiler som dömts till döden efter att den bitit en femårig pojke, utsattes för ett fritagningsförsök av sin matte. Detta resulterade i en dom på 1 månads fängelse för matte. Det enda positiva i detta ärende är väl att om man får tro artikeln så lever fortfarande den dödsdömda hunden, men vistas numera på okänd ort. .

Fängelse för fritagning av hund

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 Responses to 1 månads fängelse för fritagning av hund

  1. Leif persson skriver:

    Här är ägarens beskrivning av den tragiska olyckan.Den 7/4 var jag och min 3-åriga rottweiler Hector för tredje gången på kurs vid Västra Bitterna Hundklubb. Klubben hade på inrådan av instruktörerna låtit barn och hundar vara lösa någon timme innan träningspassen. Denna dag bet min Hector ett barn.Uppståndelsen var stor och en chockad Hector blir omhändertagen på plats, insatt i en polisbil, inlåst i hundbur i Lidköping och dagen efter åker han till mentaltest i Karlsborg. Där utsätts han för en sådan press som polisen anser bruklig och när han visar rädsla och söker flyktvägar skriver de ett besiktningsprotokoll och rekommenderar avlivning. Märk väl, att hunden aldrig varit från mig.I utredning och vittnesförhören framkom att instruktören hade slagit Hector när han var lös och hoppade efter ett barn. När Hector sedan var kopplad, sprang barnet åter på honom och det var då han bet. I dagsläget är både instruktören och hundklubben polisanmälda. Min hund har aldrig blivit slagen innan!Ambulanshelikopter anlände till platsen, men då skadorna inte bedömdes så allvarliga, åkte barnet vanlig ambulans till sjukhuset. Barnet sövdes, såren rengjordes och tejpades. Barnet hade 2 sår i bakhuvudet och 2 sår i nacken.I rikspolisstyrelsens författningssamling 8§ står betr. Besiktning av hundens mentala status att även relation till ägaren , fostran, sociala anpassning ska testas, samt uppträdande under tiden den varit omhändertagen och övriga omständigheter som kan vara av betydelse. I 9§ står att om polismyndigheten bedömer lämpligt ska hundägarens vilja att utöva tillsyn och hundägaren ska ges tillfälle att medverka vid besiktning. Hur kan polisen tillåtas att enväldigt göra sådana tester utan att följa lagen?Omhändertagandet är överklagats via advokat. Både i yttrandet och i överklagandet begärs en ombesiktning av hunden under lugnare omständigheter, då min åsikt är att den aldrig varit aggressiv tidigare. Detta har fortfarande inte gjorts. Förvaltningsrätten har överlåtit till beslutsfunktionen i Göteborg att avgöra Hectors öde. De menar att ägaren inte kan ta hand om sin hund eftersom den varit på rymmen 3 ggr under sin uppväxt.Jag har även varit i kontakt med länsstyrelsen och försökt få till stånd en säkerhetsbesiktning av hemmet och hundgårdarna, detta är dock polisens sak att begära. Varför omyndigförklaras jag som hundägare och min vilja att utöva tillsyn. Gäller bara lagtexterna och polisens lämplighetsbedömning bara vissa hundägare?I yttrandet begärdes också att Hector skulle få tillgång till hundpsykolog Ulrika Claesson Månssons bedömning och behandling av det trauma han utsatts för. Behandlingen skulle betalas av mig. Detta har han också nekats.I yttrandet begärdes också att Hector skulle få tillgång till hundpsykolog Ulrika Claesson Månssons bedömning och behandling av det trauma han utsatts för. Behandlingen skulle betalas av mig. Detta har han också nekats.Händelsen förringas inte på något sätt. Det som hände var fruktansvärt olyckligt, men anser inte att Hector skall behöva plikta med sitt liv pga människors misstag.Om jag hade ansett Hector farlig eller opålitlig hade jag för det första inte gått till vad jag trodde var en seriös hundklubb, inte haft honom lös eller utan munkorg. Jag hade även efter händelsen med barnet själv övervägt om avlivning skulle bli aktuell. Nu anser jag emellertid att klubben, instruktörens slag, polisens agerande och behandling av hunden, har påverkat hans beteende och kräver att utredningen ska göras om på rätt sätt. Hector står för sjätte veckan i ett hundstall, utan att få träffa sin familj. Är inte detta djurplågeri? Vi kommer inte att sluta kämpa för vår familjemedlem!Senaste nytt:Andreas Andersson, beslutsfunktionen i Göteborg har direkt efter avslag från förvaltningsrätten ringt till hundjouren en fredag eftermiddag kl 15 och sagt; Du kan åka och avliva Hector nu, De kan ändå inte överklaga mer. Som tur var hade jag mejlat avslaget med överklagningshänvisning dit, vi hade då både kammarrätten och regeringsrätten kvar att överklaga till. Christer Lyxell vid polisen i Lidköping har nekat min önskan att få ta förväl till Hector och att vara med, så det går rätt till. De har också nekat en veterinärbesiktning och en ny mentaltest. Vad är de rädda för? Vet de att de gjort fel?Till alla hundägare vill jag säga: Akta er för oseriösa hundklubbar.Låt Vår Älskade Hector komma hemÄgaren till Hector är Gunilla Söderberg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.