Avel av Shar Pei kan komma att förbjudas

sharpei.gif

Uppfödarna av rasen Shar Pei i Skåne, har kort om tid, de måste fortast möjligt presenter resultat som visar att hud- och ögonproblemen i rasen håller på att minska. I annat fall kommer Länsstyrelsen att sätta stopp för aveln av rasen i Skåne.  

Shar Pei är en hundras som är enormt skrynklig, huden veckar sig kring ögonen och tränger in även då hunden blundar vilket gör att hornhinnan tar skada. Hundarna lider och aveln borde vara förbjuden med tanke på djurskyddslagen, där det står att man inte får utsätta djur för lidande. Enligt artikeln föds hälften av hundarna med så mycket hud att de måste åtgärdas med kirurgiska ingrepp, VAD är det för liv för en hund? Uppfödarna har tillsammans med kennelklubben och Sveriges lantbruks-universitet utarbetat ett program för hur man ska komma tillrätta med defekterna.Men nu vill Länsstyrelsen se resultat, i annat fall stoppas alla tillstånd till fortsatt avel på rasen.

Info om rasen Shar Pei

Ögonhälsoprojekt för shar pei

SKK har startat ett projekt med syftet att försöka förbättra hud- och ögonstatusen hos rasen shar pei

Länsstyrelsen kan stoppa avel av hundras

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Avel av Shar Pei kan komma att förbjudas

  1. Pingback: 8 Skånekennlar får avelsförbud på rasen Shar Pei |

  2. Anna-Carin Olsson skriver:

    Är inne på min fjärde sharpei, inge har haft några som helst problem med hälsan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.