Man avlivades med djurläkemedel

Delstaten Texas avrättade på tisdagen en man som dömts för mord och våldtäkt, det som uppmärksammar avrättningen är att det skedde till en del med samma läkemedel som används vid avliving av hundar.

Man använde sig alltså av läkemedlet pentobarbital som framställs av det danska företaget Lundbeck, företaget har meddelat att man är emot att det används vid avrättningar. Samma läkemedel används vid avliving av hundar och har vissa biverkningar som tex smärta.

Avrättning med djurläkemedel

Pentobarbital

Läkemedelsverket skriver så här om biverkningar av Pentobarbital:

Biverkningar rapporterade för licensmedel

Pentobarbital Solution 20% for Euthanasia, (Pharmel AB, blå lösning) är ett avlivningsmedel som funnits tillgängligt på licens sedan i november 2010. Produkten är godkänd i flera EU-länder för avlivning av hund och katt. Läkemedelsverket har de senaste veckorna fått in biverkningsrapporter och telefonsamtal med beskrivningar av negativa reaktioner för detta medel. Enligt denna information uppträder ibland excitation och tecken på obehag/smärta i samband med avlivning av hund och katt.

Det är självfallet olyckligt om avlivningsmedlet inte fungerar på ett tillfredställande sätt, men för närvarande är de rapporterade biverkningarna inte av sådan omfattning att det bedöms motivera att licens för produkten inte ska beviljas till dess att godkänt läkemedel finns att tillgå. Vi är dock angelägna om att alla biverkningar rapporteras till Läkemedelsverket för att ge underlag till en eventuell omprövning av detta ställningstagande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 Response to Man avlivades med djurläkemedel

  1. K-art skriver:

    WTF???

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.