Vad är avundsjuka och avund?

Om Du är hundägare och tävlar eller ställer ut din hund, jag då har du säkert varit föremål för avundsjuka eller avund, eller kanske har du själv känt dig avundsjuk på någon annans resultat? Med facebook har avundsjukan spridits med raketfart.

Kanske är det dags att stanna upp och tänka till, vill du att ditt liv skall styras av vad andra gör eller vill du vara den som styr ditt eget liv?

Avundsjuka eller missunnsamhet är en varaktig känsla där den enskilde har negativa tankar, känslor av otrygghet rädsla, och ångest över en förväntad förlust av något den värderar, särskilt i förhållande till ett mänskligt samband. Avundsjuka består ofta av en kombination av frambringade känslor som ilska, sorg och avsky.

Avundsjuka är en välbekant upplevelse i mänskliga relationer. Det har observerats hos fem månaders gamla spädbarn och äldre.

Avund är en känsla som uppstår när en person saknar någon annans (förmodad) överlägsna egenskap, prestation eller innehav, och antingen önskar sig det eller önskar att den andra personen inte hade det. Avund kan bero på dålig självkänsla som är resultatet av en uppåtgående social jämförelse som hotar en persons självbild: en annan person har något som den som känner avund tycker är viktigt att ha. Om den andra personen upplevs vara lik den som känner avund, blir den framkallade avunden särskilt intensiv, eftersom det signalerar till den som känner avund att det lika gärna kunde varit han eller hon som besatt det önskade föremålet/resultatet.

Mycket vanligt är att man blir avundsjuk på andras framgångar, på saker de har och de gör. Man har svårt att se andra lyckas. Detta förstör oftast Ditt liv, Din egen lycka begränsas av andras framgångar!! Det är lätt att man känner: Jag kan sällan känna mig nöjd med det jag har eller uppskatta mitt eget liv, trotts att jag egentligen har det väldigt bra.

Tänk då en annan tanke:Varför inte använda avund till något positivt, en motivationskraft. Så att då vi upplever avund vänder vi det till egen motivation.

Avundsjuka personer blir ofta ensamma kvar. Missunnsamma vänner kan bli opålitliga eftersom de ser vår framgång som ett tecken på att de själva inte är lika bra och värda att lyckas.

Undvik att hamna där själv genom att aktivt ta ställning FÖR det positiva, även om det händer någon annan än dig själv.

Några tänkvärda ordspråk om avundsjukan

För varje minut Du är avundsjuk, förlorar Du 60 sekunder av lycka

Avundsjuka är konsten att såra sig själv mer än man sårar andra

Avundsjukan är den mest uppriktiga formen av smicker

De vackra man inte kan härma, de svärtar man

Få människor har styrka nog att kunna prisa en väns framgångar – utan avund

Man avundas många men vill inte byta med någon

Om avund vore en feber så vore hela världen sjuk

Våra medmänniskors avund är vår lyckas måttstock

Källa: Wikipedia 

 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundutställning #avundsjuka #hundvalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Vad är avundsjuka och avund?

  1. dognewss skriver:

    Avundsjuka är en sak, men det värsta är nog människor som påstår att någon har sagt saker som de aldrig har sagt. Dessa rykten kan sedan förstöra så mycket för dem som de berör! Vad är grunden till detta kan man undra….kanske också avundsjuka? Vem blir lyckligare av detta? Tyvärr så startas sådana rykten ofta av en vän till den som ryktena påstås skall beröra, vilket gör att trovärdigheten bakom ryktena kan upplevas som hög….sjukt! Det måste vara helt rubbade människor som håller på så….sedan kan de inte stå för sina ord då de blir i fråga satta ännu mindre kan den som ryktet berör säga vem som startat ryktet/vem som berättat det för den och den….bara det borde ju tala om för personens förnuft att det inte finns någon sanning bakom…..det är ju värre än på dagis. Skaffa Er ett LIV säger jag bara….

  2. Pingback: Apropå hundar och avundsjuka | Dog News

  3. Pingback: Efterlängtad kampanj – Ett snällare Hundsverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.