Brucella canis – Fruktad sjukdom i Sverige

Jordbruksverket tog ett hastigt beslut om avlivning av en hund i Perstorp, det efter att man kommit fram till att hunden led av den mycket allvarliga sjukdomen Brucella canis, som är smittsam för både däggdjur och människor. Det var det första fallet i Sverige och man vill försöka göra allt för att begränsa spridningen.

Man fann sjukdomen efter att prover tagits på en tik som fött döda valpar, ägaren ville ha reda på varför kullen var dödfödd. Man tog olika prover på tiken och svaret från bakteriologiska laboratoriet på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala visade att tiken smittats av Brucella canis, en smittsam sjukdom för både däggdjur och människor. Man fick även smittan bekräftad av EU:s franska referenslaboratorium. Jordbruksverket beslutade med stöd av 6 § i förordningen om provtagning på djur om omedelbar avlivning av djuret för att hindra fortsatt spridning.

Brucella är samlingsnamnet för bakterierna och canis namnet för hund vilket visar att sjukdomen är särskilt smittsam för hundar. Sjukdomen kan drabba vilken ras som helst och den viktigaste förebyggande åtgärden att förhindra smittspridning är noggrann kontroll av avelshundar eller sperma som tas in från andra länder samt stor försiktighet då svenska hundar paras med utländska hundar. Hundar smittas främst i samband med sexuella kontakter, men även via mun och näsa. Symptomlösa smittbärare förekommer, vilket kan göra det svårt att begränsa sjukdomen om den sprids i Sverige. Du skall vara extra uppmärksam på symptom så som problem med hud, ögon och rygg samt sen abortering för tikar eller sterilitet hos handjur.

Det farliga med denna sjukdom är att den smittar även till människan med symptom som kan liknas vid influensa som inte vill gå över. I sällsynta fall kan sjukdomen även sprida sig till hjärna eller hjärta. Om en hund blir smittad finns det inget botemedel i dag, därför är det viktigt att smittan inte sprids i Sverige.

HÄR finner du den viktigaste information om sjukdomen som Du som hundägare behöver veta.

Perstorphund först med dödlig sjukdom

Hund avlivades för att hindra smitta

Tik avlivades för att hindra smitta


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Brucella canis – Fruktad sjukdom i Sverige

  1. Pingback: Obotlig farlig sjukdom (Brucella Canis) nu i Sverige « ღ Bunny ღ

  2. Bunny skriver:

    Tack för info!

    Bloggade det 🙂

    Mvh Nicole

  3. Pingback: Smittad avlivad hund – burit på smittan länge | Dog News

  4. Pingback: Brucella Cinis har inte spridits vidare i Sverige – än så länge | Dog News

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.