Syringomyelia

Syringomyelia (SM) är en ärftlig sjukdom som drabbar storleksmässigt små raser, i synnerhet cavalier king charles spaniel och andra raser med kupolformat huvud. (Den bakre skallgropens form skiljer sig mellan hundar med normal huvudform och hundar med kupolformat huvud.)

Sjukdomen orsakas av att hundens skalle är för liten för dess hjärna, vilket leder till en missbildning av hjärnan (det är en missbildning av bakre skallbenet som gör att utrymmet för lillhjärnan blir för trångt) – en så kallad Chiari-liknande missbildning (CM). Denna missbildning gör ofta att hjärnan tvingas att trycka sig igenom öppningen till ryggmärgen. Detta blockerar ryggmärgsvätskan som cirkulerar runt hjärnan och ryggraden, vilket leder till ett ökat tryck, ungefär som om man skulle sätta tummen för en vattenslang. (För att tryckförhållandena inuti och utanför hjärnan ska kunna förbli konstanta måste lika mycket ryggmärgsvätska som bildas under en minut samtidigt återgå till blodbanan.) Denna turbulens tros orsaka vätskefickor i ryggmärgen som trycker på nerver, vilket resulterar i syringomyelia, och orsakar smärta och invaliditet.

CM och SM är allvarliga och utbredda tillstånd hos cavalier king charles spanieln. Forskare tror att cirka 90 % av cavaliererna lider av CM och förutspår att cirka 30-70 % med tiden kommer att utveckla SM (även om de flesta inte visar symptom, eller symptomen misstas för andra problem) vilket gör att sjukdomen idag är ett lika stort problem för uppfödare av rasen som blåsljud är.

Övriga raser där sjukdomen har rapporterats är king charles spaniel, griffon bruxellois, yorkshireterrier, malteser, chihuahua, dvärgtax, mellan- och dvärgpudel, bichon frise, mops, shih-tzu, pomeranian, staffordshire bullterrier, bostonterrier, fransk bulldog, pekingese och pinscher.

Symptom

Inte alla hundar som har CM/SM visar symptom, men de flesta hundar visar symptom före tre års ålder. Det främsta symptomet är smärta i och omkring hundens nacke, och hunden kan vara känslig för beröring på ena sidan av nacken, skuldran, örat och/eller bröstbenet. För många hundar kan smärtan vara större under natten, på morgonen när hunden går upp, och under mycket varma eller kalla väderförhållanden. Ett annat vanligt symptom är att hunden kliar sig på och omkring örat, skuldran, nacken och bröstbenet, oftast enbart på den ena sidan av kroppen. Ibland kliar sig hunden utan att röra vid huden (kliar i luften) och den kan även börja klia sig under rörelse. Hunden kan även visa tecken på rastlöshet.

Unga hundar med SM lider ibland av skolios (krokig ryggrad). I svåra fall kan symptomen inkludera neurologiska tecken såsom svaghet i fram- och bakbenen och vinglighet när hunden är i rörelse. Vartefter sjukdomen fortskrider kan smärtan runt skuldra, nacke och huvud bli så svår att hunden skriker och tjuter.

I riktigt allvarliga fall kan delar av ryggmärgen förstöras så att hunden förvrider sin nacke och inte klarar av att äta eller sova såvida dess huvud inte hålls högt. Benen blir också svagare och med tiden får hunden allt svårare att gå. Ibland blir hunden helt förlamad. Sjukdomsförloppet varierar mellan individer – för vissa blir smärtan mycket invalidiserande och jobbig, medan tillståndet hos andra hundar kan hållas under kontroll genom operation eller medicinering.

Det finns inget botemedel mot syringomyelia. All behandling går ut på att minska hundens lidande.

För att hunden ska få en korrekt diagnos krävs att en MR-röntgen görs. Läs mer om MR-röntgen här: http://www.regdjsh.se/region/info.asp/id/20102008.

Ny studie

 En av världen största forskare i ämnet, Clare Rusbridge och en pdf-fil här

Läs också här om SM

Källor:
http://sm.cavaliertalk.com
http://www.greatdogs.co.uk/Syringomyelia.html
http://cns.sahlgrenska.gu.se/goude/nsd/structure_131
http://www.dogbreedhq.com/health/nerv/Syringomyelia.php
http://sm.cavaliertalk.com/diagnosing/diagnosing/infosheet.html
http://ex-epsilon.slu.se/archive/00000866/01/Examensarbete.pdf

Översättning från engelska: Nicki Grahn

Dog News tackar Nicki Grahn på Nättidningen Hund Online, som du kan besöka HÄR , för att vi fått låna artikeln från Hund Online.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

15 svar på Syringomyelia

 1. Pingback: Forskare vill förbjuda rasen Cavalier king charles spaniel | Dog News

 2. Pingback: Kelly Osbournes Pomeranianvalp dog av medfödd hjärnskada | Dog News

 3. Ewa Hansson skriver:

  Mycket obehaglig läsning, tänker på alla de som tvingas leva med detta 🙁

 4. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

 5. Pingback: Rasen Pomeranian är behäftad med pälssjukdomar | Indy – Sveriges Sötaste hund

 6. Pingback: Att skaffa en Pomeranian valp |

 7. Wilhelm Lindgren skriver:

  Jag har en Cavalier king charles spaniel (pojke, drygt 1 år) som ”kliar i luften” ibland men föräldrarna har varit 100% friska och han har inte visat några andra symptomer eller så men är ändå väldigt orolig om det är något mer. Borde jag vara orolig?

 8. Daniela skriver:

  Det går inte att säga, tycker jag. Det är ett typiskt tecken på sjukdomen, har ni tur blir det inte värre.

 9. charlotte skriver:

  har en pomeranie der viser tegn på denne sygdom 🙁

 10. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp | Indy – Sveriges Sötaste hund

 11. Pingback: Mycket läsvärd artikel om Syringomyelia |

 12. Pingback: Veterinären varnar – undvik dessa hundraser! |

 13. Pingback: Life, and stuff. – Sara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.