Sjuk avel

Man kan säga att aveln av utställningshundar har gått för långt då det avlas på synligt sjuka hundar.

Av en tillfällighet ramlade jag in på en hemsida där jag fick se en kombination efter en hane (som jag själv sett med avsaknad av päls på stora parti av bakdelen), och en tik vars pappa jag också sett med samma pälsproblem. I samma stamtavla finns ytterligare åtminstone en hund som också har haft stora delar med avsaknad av päls, dvs BSD  . Dessa hundar har senare medicinerats och återfått pälsen, vilket inte ”allmänheten” vet om, inte heller de godtrogna personer som köpt valpar efter denna kombination, eller efter denna hane.

Vad får en uppfödare att välja att avla på uppenbart sjuka hundar där man själv dessutom vet om att hundarna är sjuka då man äger dem själv?

Hur långt får denna sjuka avel gå? Pengar eller ära i utställningsringen driver vår ras till förintelse!

Ingen vill prata öppet om sjukdomen, allt skall tystas ned, då det anses som smutskastning att agera ”visselblåsare”. Men VEM tänker på dessa hundar som inte bett om att få komma till världen?

Sedan kommer vi alla någon gång att av misstag att föda upp en sjuk hund, men det är en helt annan sak, än att göra det med vilja i syfte för egen vinning och helt i avsaknad av förstånd vad man sysslar med.

Detta inlägg handlar om BSD i rasen Pomeranian, men stämmer in på många andra raser där det finns giriga uppfödare.

Människan är ond och girig – till sin egen vinning!


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sjuk avel

 1. dognewss skriver:

  Intressant, även om ingen kommenterat detta inlägg ens anonymt så har många av Er tryckt på Gilla knappen….den statistiken är dessutom tillförlitlig då det endast går att rösta en gång från varje dator.

 2. Vivi skriver:

  Flot at Dog News tager dette problem op!!!

  • dognewss skriver:

   Tack Vivi, vi kan också se att inlägget blivit läst av väldigt många,så vi hoppas att det har nått fram till både valpköpare och uppfödare. Det är svårt för blivande valpköpare att veta från vilken kennel man skall köpa sin valp. Ingen vill köpa en valp som har dåliga förutsättningar redan från födseln på grund av att den har sjuka föräldradjur. Vi hoppas att ingen skall avla medvetet på sjuka djur. Kanske kan detta inlägg få de uppfödare som trots allt medvetet har avlat på sjuka djur, få sig en tankeställare?

 3. Karin Lundberg skriver:

  Ja det är tråkigt att en del fördärvar raser. jag hade en Amrikansk cocerspaniel som var avlad med en som hade ögon sjukdom, Hon blev utesluten ur SKk men hon ordna andra vägar att regestrera hundar, hundar fick sitta i bur för att pälsen skulle hålla sig snygg. Det är inte roligt att veta när man tänker köpa hund. Men jag har nu haft en Border colie i 11 år som har hållt sig frisk till 9 års ålder då hon fick livmorders inflamation som hon fick penecelin och sprutor i livmorden och peppar peppar nu har hon klarat sig i 2 år till, Det är lederna som börjar krongla men det gör det på matte också, sen har jag en blandning på Leonberger, Benesenner och schäffer och vi får se vad detta blir sjukdoms mässigt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.