Därför kan hunden bli farlig

En arg hund är en farlig hund, anser många. Men ilska kan alla hundar visa, menar Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi.

Det finns en väldigt liten acceptans för aggressivitet hos hundar.Att en hund blir arg är en sak. Att den dessutom blir farlig är en annan. Alla hundraser kan bli aggressiva, men det är skillnad på om en tvåkilos chihuahua eller en schäfer på nära 30 kilo blir det. Även om bägge kan orsaka skada.

Oavsett vilken hund det handlar om, bör man försöka förebygga att så sker.

Ge pondus

Kerstin Malm är etolog och har specialiserat sig på hundars beteende. Hon förklarar att det finns en rad faktorer som har betydelse för om en hund blir farlig eller inte. Inte minst kan syftet med vårt hundägande ha stor betydelse. Till exempel finns det dem som väljer en hund på grund av dess utpräglade vaktinstinkt och storlek.

Anledningen till att man skaffar en sådan hund kan vara rädsla eller ett sätt att få pondus – att man blir någon att räkna med. Det är inte alls lyckat, säger Kerstin Malm.

Hårdhänt uppfostran

Genom avel går det att få fram hundraser som lättare blir aggressiva. Men den absolut vanligaste orsaken är ändå hur vi uppfostrar våra hundar. Enligt Kerstin Malm är det vetenskapligt bevisat att hårdhänta metoder oftare ger problembeteende hos hundar. Sedan finns hundar som trots en omild uppfostran ändå inte visar ett aggressivt beteende.

Hon påpekar att slutresultatet alltid är en kombination av många olika saker. Hit hör genuppsättning, i viss mån kön – hanhundar har en tendens att vara aggressivare än tikar – tidigare erfarenheter och så vidare.

Smärta och aggressivitet

Olika saker kan trigga igång en hund. En tik kan hugga den som kommer för nära hennes valpar och många hundar morrar och varnar när de känner sig trängda och rädda. Vanligt är också att hundar som är sjuka, skadade eller har smärtor visar ett aggressivt beteende.

Den kopplingen är ju vederlagd sedan många år. Samtidigt är det
slående hur svårt det är att se detta. Hundar är otroliga på att inte visa sin smärta eller sjukdom, säger Kerstin Malm och tillägger att en hund som plötsligt blir aggressiv bör genomgå en grundlig hälsoundersökning.

Engagemang

En hund som är aggressiv går nästan alltid att ”bota”, men i de flesta fall krävs engagemang, tid och pengar. Något som inte alla är beredda att lägga ned på sin hund. Vi har också fått fler hundar i samhället och i och med det fler ägare som inte riktigt har koll på sina hundar. Det är en utveckling som inte är bra, menar Kerstin Malm. Det drabbar alla – hundarna framför
allt.

Detta inlägg kommer ursprungligen från följande blogg HÄR

Tack Leif för att vi fick låna 🙂


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.