Konstigt beslut av Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har gett ett par från Gällivare förbud att ha hundar i bur, något som vi har förstått att samtliga hundägare redan har i Sverige enligt lagen?

Paret i Gällivare har låtit en papillonhane sitta i bur i vardagsrummet, paret hävdar att tikarna haft löptid och därav har hunden suttit inburad. Men efter Länsstyrelsens upprepade tillsägelse och besök har hunden fortfarande förvarats i bur.

Nu har Länsstyrelsen alltså gett paret förbud att ha hundar i bur? ! Konstigt tycker vi då det framgår tydligt av Jordbruksverkets regler att det är förbjudet för alla hundägare att hålla sina hundar i bur. Borde inte paret i Gällivare fått ett strängare straff kan man tycka?

Lagen säger:

Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).

Inburad hund i vardagsrummet


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

10 svar på Konstigt beslut av Länsstyrelsen

 1. Eva skriver:

  Allt är inte svart eller vitt. Inte ens med den lagen…….Jag har kollat och ibland finns det andra tillfällen under andra omständigheter som man får ha hund i bur under annan tid än exakt vad ni ref till…………

 2. Eva Egelmyr skriver:

  Jag har faktiskt mina o min dotters hundar i bur på vintern när vi har tävlingar på klubben. Dom står under sekreterarens skrivbord och rastas varannan timma. Den som kommer sist på dagen har med dom och den som åker hem först tar med dom så det rör sig inte om så många timmar.
  Dom lägger sig ner o sover direkt.
  Hellre det än i en kall bil eller hemma där dom inte kommer ut alls.
  Vet inte om det är så fel för det är max 6 ggr på året.

 3. Karin skriver:

  Alltså LÄS LAGAR och BESTÄMMELSER, så vet alla att det finns tillfällen då hund får vara i bur – de står redoviosade
  ( – men den arme pappe-hannen verkar fått bo i bur i vardagslivet.
  Hoppas nu LST gör fler besök och OM det fortfarande är lika förhållande, hoppas vi att det sker omhändertagande! )
  Att sedan vissa har svårt att förstå, ta till sig och efterleva innebörden av landets lagar och bestämmelser.

  TYVÄRR tycks Sverige vara ”bovarnas paradis”, mycket ledsamt och lite ironiskt sett- eller????
  Fram för fler Djurpoliser och gärna en speciell DjurÅklagare med kunskaper, en speciell DjurDomstol!
  Försvarsadvokater kan redan mangla alla åklagare och domstolar, så där behövs nog ingen specialkompetens. De jobbar med ordval, paragrafers finstilta mm mm mm

 4. Jonna skriver:

  När min mamma berättade för en bekant att jag låter min valp sova i bur på nätterna blev hon tillsagd att detta är olagligt, det kan väl inte stämma?
  Buren står jämte min sida av sängen och har en härligt lugnande inverkan på en annars lite småtossig 20v labbe. Han ser det inte på nått sätt som en bestraffning eller liknande då han springer in i den vid nattning och somnar omgående.

  • dognewss skriver:

   Hunden kan sova i buren om du har dörren öppen, men om du stänger igen buren så hunden inte kan ta sig ut kan det bli tal om brott mot lagen av tillsyn av hund- och katt. Är du osäker så kan du ringa anonymt till Länsstyrelsen i ditt län och fråga dem om råd, lycka till!

 5. Gunnel skriver:

  Jonna: Det är inte olagligt att låta sin hund sova i bur. Min lilla valp springer också in på kvällen och lägger sig och sover i sin transportbur. Den har en lugnade inverkan på henne och hon trivs bättre där än i någon bädd/korg. Men som jag uppfattat det så får man inte låsa in hunden i buren. Alltså ska en sida vara öppen så hunden kan gå in och ut som den vill.

 6. Mr KnowItAll skriver:

  Inte alls konstigt, utan snarare felformulerat av er!
  Med högsta sannolikhet har de fått ett föreläggande om att burförvaring omedelbart skall upphöra.

  • dognewss skriver:

   Hallo Mr KnowItAll> förklara Dig närmare på vilket sätt vi har felformulerat inlägget som är taget efter artikeln vi hänvisar till? Vi vill gärna göra rätt, Du som vet allt kan säkert hjälpa oss;)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.