Snart finns det fästingar i hela Sverige

Forskare vid Uppsala universitet visar i en ny studie, baserad på enkäter från år 1994 och 2009 med bland annat jägare och hundägare om fästingförekomsten i deras närmiljö, hur utbredningen ökat markant de senaste 30 åren.

Framför allt i Skåne och i Norrland har det skett en fördubbling av utbredningsområdet. Fästingarna har ökat markant och spridit sig till nästan hela landet, under de senaste tio åren. Vill du vara säker på att inte träffa på fästingar så måste du ta dig till fjällen, men man går snart inte säker någonstans i landet för dessa obehagliga kryp.
Rådjuren är den största källan till spridning av fästingar.

Fästingsmittor:

  • Borreliainfektion orsakas av en bakterie, Borrelia burgdorferi. Symptomen är hudrodnader och i vissa fall hjärnhinneinflammation, smärtor och ledbesvär.
  • TBE eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och kramper. Dödsfall förekommer.
  • Fästingfeber eller ehrlichios orsakas av en bakterie, Anaplasma phagocytophilum, och förekommer främst hos hus- och tamdjur, men i undantagsfall även hos människor. Symptomen liknar influensasymptom.
  • Harpest eller tularemi orsakas av bakterien Francisella tularensis. Såväl djur som människor smittas. Typiska symptom är hög feber och illamående.
    Källa: Smittskyddsinstitutet

Fästingar snart i hela Sverige

Fästingar finns snart i hela landet

Fästingar snart i hela landet

SVT rapport


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Snart finns det fästingar i hela Sverige

  1. Pingback: Fästingarna är redan här |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.