Ovanligt naturfenomen

snö

Idag då vi rastade hundarna stötte vi på ett ovanligt naturfenomen, iskristaller på trädgrenar som ser ut som spunnet socker.

Vi har sett detta en gång tidigare, det var i nyårshelgen, men då visste vi inte vad det var för nåt konstigt på träden, det såg ut som om någon hade slängt bomull i skogen…

Men så fick vi syn på en artikel i BT där en annan hundägare hade sett samma fenomen på ett annat ställe i Boråstrakten. Det är under väldigt speciella väderförhållanden som detta bildas på trädgrenarna då vatten fryser till is…det är mycket ovanligt att man får se detta naturfenomen då det smälter fort. Utan hundarna hade vi aldrig fått uppleva detta…

snö2

Om någon av Er läsare vet vad det kallas så får ni gärna kommentera inlägget. Vi kunde tyvärr inte finna artikeln som vi läste tidigare och på google hittade vi inget heller.

Carina i Kungsäter sände oss denna information att det heter håris, läs mera HÄR

Håris är ett ovanligt fenomen som bildas när fukt tränger ut ur vattenindränkta trästycken vid temperaturer strax under noll graderDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ovanligt naturfenomen

 1. Gunilla skriver:

  Vet inte vad fenomenet heter. Fotade en hel del förra veckan. Jättefint är det!

 2. Carina Abrahamsson skriver:

  Håris. De ska visst finnas mer info på Naturmorgon….

 3. Ingemar Sjölund skriver:

  Håris kommer av tyskans Haareice. Andra namn som silkesfrost, änglahår, nisseskägg nämns på webben. I samband med artikeln lade jag ut en bildserie om detta på fotosidan. http://www.fotosidan.se/slideshow/fullsize.htm?sort=&_portfolios=323370&ck=42
  Samma gren som hade Håris fotades 1 vecka senare. Observera den rena ytan med den tunna beläggningen av svampsporer, varur trådarna senare pressades ut. Fenomenet upprepades 3 gånger, med avtagande styrka, under några veckor men upphörde sedan.
  Finns mer att läsa på: http://da.wikipedia.org/ wiki/H%C3%A5ris
  Här finns även lank till en forskningsrapport fr Univ. I Bern 2008. Se Gerhart Wagner. Den enda forskning jag kunde hitta på nätet där de i klimatkammare studerat hur detta uppstår.
  Earth Science Feb 2007 http://epod.usra.edu/blog/2010/02/hair-ice.html
  Illinois State University http://my.ilstu.edu/~jrcarter/ice/diurnal/wood/
  Spännande att se om detta återkommer nästa år igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.