Hundar hjälper barn med lässvårigheter

På ett bibliotek i Haga i Helsingfors i Finland , kan barn med lässvårigheter få träning genom att läsa högt för hundar. Det är mycket lättare att läsa högt för hundar än för människor.

Fördelen med att läsa för hundar är att hunden kritiserar inte om barnet läser fel. Hunden orkar inte lyssna så länge så en session varar i ca 30 minuter. Barn som inte har hund i familjen njuter speciellt mycket av att få träna sina läsfärdigheter tillsammans med en hund.

Projektet Vovvar som lyssnar startade förra hösten och har omkring tio hundar och deras ägare som frivilligt ställer upp. Dels är det pensionerade ledarhundar, assistenthundar och hundar från föreningen Hali-Berner  . De flesta är labradorer eller bernersennenhundar.

Allt går ut på att hunden kommer in i en liten läshörna tillsammans med sin ägare som stannar kvar där hela tiden. Barnet kommer in och sätter sig i soffan och börjar läsa. Ofta tar det inte lång stund förrän hon eller han har flyttat ner på golvet, läser för hunden och samtidigt krafsar den i pälsen. Idén till Vovvar som lyssnar har man fått från USA.

Lättare läsa med hjälp av hund

Childrens reading to dogs

Dog helps children read


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hundar hjälper barn med lässvårigheter

  1. Pingback: Två nya lärare i skola i Årsta – både på fyra ben och med lurvig päls |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.