Utökad övervakning av dvärgbandmask

4 000 prover med spillning från rävar ska analyseras för att få en heltäckande bild av hur förekomsten av rävens dvärgbandmask ser ut i Sverige. Det har Jordbruksverket beslutat om i övervakningsprogrammet för rävens dvärgbandmask 2012.  

Det praktiska genomförandet och analyserna sköts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som tillsammans med Svenska Jägarförbundet bygger upp ett nätverk av jägare som samlar in spillningen. Rävens dvärgbandmask är en parasit som under 2011 för första gången påvisades i Sverige. Provtagning på 3 000 rävar under förra året visar att den är ovanlig här. Den har hittills bara påträffats på tre platser i Sverige.

Eftersom Sverige numera inte är fritt från rävens dvärgbandmask måste svenska hundar avmaskas innan de förs in till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta. Avmaskning ska ske 1–5 dygn innan inresa och det är således inte längre möjligt att avmaska direkt innan gränspassage.


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Utökad övervakning av dvärgbandmask

 1. Nilla skriver:

  Och denna mask har vi smugglare att tacka för. Fy bubblan!
  Nu kan vi snart inte plocka bär, svamp mm längre.

  • dognewss skriver:

   Inte bara smugglare, även gatuhundar som tagits in har visat sig medföra oönskade fripassagerare:( Hoppas vi inte blir kallade för ”rasister” igen…..

 2. Nilla skriver:

  Vi är inte ”rasister”. Vi är realister! Stor skillnad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.