Hundar mår dåligt av att förmänskligas

Hunden har blivit en accessoar och statussymbol, ett vapen eller ett surrogat för barn. Hunden har förmänskligats och kan bära designerkläder, gå på spa, äta gräddtårta på födelsedagen, åka barnvagn och besöka hundpsykologen.

Många hundägare ger sina hundar mänskliga egenskaper, ofta i all välmening, och kallar det kärlek. Men denna kärlek är missriktad och ibland rent av skadlig för hunden, skriver författare Charlotte Hage i sin bok, På hundens villkor.

Charlotte menar att ju fler mänskliga egenskaper vi tillskriver våra husdjur, desto fler av våra välfärdsproblem delar de. Hon säger också att det kan vara direkt skadligt att klä upp hundar som människor. Om man inte har vettet att behandla sin hund med respekt kan man lika gärna skaffa en docka. Hundar trivs inte i kläder då det kliar och Charlotte är övertygad om att hundar mår både psykiskt och fysiskt dåligt av att inte behandlas som djur i det långa loppet.

Läs också om projektet EU-pengar gav hundar kläder


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

5 svar på Hundar mår dåligt av att förmänskligas

 1. Bra inlägg!
  Man ska absolut inte klä hunden i onödan. Även vanliga hundtäcken ska bara användas när det faktiskt är kallt och blåsigt.

 2. Gunilla skriver:

  Håller med – bra inlägg! En hund är just en hund.

 3. Mia skriver:

  Sen är de ju skillnad på att klä hunden för skoj skull och att klä den för att man måste.. Mina hundar har en ganska stor garderob, men så bor vi 10 mil norr om polcirkeln och hundarna har ingen päls så dom MÅSTE ha kläder på vintern!! och solskydd på sommaren för att inte bränna sig i huden, precis som barn… Jag klär mina hundar efter väder, är det kallt och vi ska ut på en längre promenad så är det overall o i vissa fall även skor.. Men kläderna är gjorda av mig eller min kompis och är gjorda för att skydda mot kyla, vind och regn.. Min hane måste ha tröja eller overall (så tunn som möjligt) när han blivit insmord annars slickar han i sig de man smörjt in på han.. men bortsett från detta så är mina hundar just hundar, precis som katterna är katter även om jag ser dom som mina små bebisar…

 4. Gabriella skriver:

  Väldigt bra inlägg! Dock om det är absolut nödvändigt så är det helt okej att ha kläder på hunden men då ska det fylla en funktion också.

 5. Peder Hermansson skriver:

  Hund ska vara hund…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.