Flera hundar diskvalificerade på Crufts

Flera BIR vinnande hundar diskvalificerades på Världens största hundutställning Crufts, skandal och hundutställningarnas begravning, var några av kommentarerna från hundvärlden.

Nytt för i år på Crufts var att 15 hundraser skulle genomgå en veterinärbesiktning efter att de hade vunnit BIR. Detta gällde följande raser: Basset Hound, Bloodhound, Bulldog, Chow Chow, Clumber Spaniel, Dogue De Bordeaux, German Shepherd, Mastiff, Neapolitan Mastiff, Pekingese, Shar Pei, St Bernard, Fransk Bulldog, Mops och Chinese Crested.

Veterinär kontroller infördes för att säkerställa att hundar med överdrivna anletsdrag inte vinner priser.

Bland annat så diskvalificerades Basset Hound, Clumber Spaniel, Bulldog och Pekignese.

Dessa hundar valdes först till BIR Bäst i rasen varefter hundarna fick genomgå en veterinärbesiktning innan de skulle få fortsätta tävla i Bäst i Gruppen. Veterinärbesiktningen visade att hundarna hade något av följande fel som framgår av reglerna  HÄR I gruppen tävlade således inte följande raser Basset Hound, Clumber Spaniel, Bulldog och Pekignese. Det måste ha varit en stor besvikelse för hundägaren att först vinna det mest åtråvärda och sedan så snöpligt förlora det…….

På facebook uttryckte sig exteriördomare, utställare och uppfödare med bestörtning, ord som katastrof, skandal och hundutställningens undergång eller begravning användes. Man menade att denna veterinärbesiktning gav ytterligare bevis för de tidigare omtalade extremaveln. Bara tiden kan visa vad som sker efter detta.


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

6 svar på Flera hundar diskvalificerade på Crufts

 1. Anonym skriver:

  Bra där sjuka hundar ska inte avlas på, friska och glada ska dom va. Tycker många uppfödare idag är djurplågare hur kan man kalla sig djurvän om man avlar på en hund som inte kan andas ordentligt eller som har konstant ont Nä shame on U

 2. Gunilla skriver:

  Bra med vet.besiktning av hundarna, men framledes bör väl en sådan besiktning ske redan innan de kommer in i utställningslokalen?
  Så klart snöpligt för dem som diskvalificerades i ”sista rundan”.

 3. Frida Nyberg skriver:

  Håller med de andra, bra att KC äntligen gör något.
  Att besikta alla hundarna innan de överhuvudtaget kommer in på utställningen skulle nog inte gå med tanke på hur många det är. Nu behöver man bara besiktiga vinnarna, så att sjuka eller osunda hundar inte har någon chans att bli BIG eller BIS, och inte få några titlar.

 4. lagottocattleya skriver:

  Man har vetat om problemen länge – skönt att något händer. På en så stor show som Crufts syns ingripandet tydligt också och förhoppningsvis får det långtgående goda effekter på aveln.

 5. Ewa Hansson skriver:

  Detta är inte en dag för tidigt!

 6. Pingback: 8 Skånekennlar får avelsförbud på rasen Shar Pei |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.