Inköpspriset den minsta kostnaden för en hundvalp

Till alla Er där ute som går i tankarna att skaffa sig en hundvalp, speciellt till alla Er som räknar på vad inköpspriset för valpen är och om Ni har råd med att köpa en så och så dyr valp. Speciellt till alla föräldrar som köper en valp till sina barn.

Inköpspriset är den minsta kostnaden för din kommande valp, innan valpen har hunnit bli 14 år så har du spenderat minst 200 000 kronor på din älskling. Vad betyder då 15 000 eller 20 000 kronor i inköpspris, det är en liten liten del av hundens totala kostnad.

En liten hundvalp skall inte bara ha mat, den behöver försäkring som kostar allt från ca 4000-8000kr årligen beroende på ras och vilken försäkring man väljer. Det är viktig att tänka på att välja rätt livvärde, så att du försäkrar din hund till maxvärde från början, det är nästintill omöjligt att få höja det värdet senare.

Tänk också på självriskkostnaden ifall din hund råkar ut för ett olycksfall, har du råd med 20% av en skada som kanske kostar 20-30 000kr (veterinärer är dyra, en simpel operation kostar lätt över 20 000 en natt eller helg, ifall olyckan är framme och din valp tex äter något olämpligt). Tänk dig en plötslig utgift på 6000 kr i självrisk. Det finns försäkringsbolag som har fasta avgifter, premien är lite dyrare men kan vara till stor hjälp om du inte har råd med plötsliga stora utgifter.

Vanliga rutinbesök hos veterinären kostar också stora pengar, valpen behöver vaccineras regelbundet och eventuellt putsa tandsten. Din valp skall kanske gå på dagis, det kostar stora pengar.

Valpen behöver utrustning, en sovplats, leksaker tuggben, koppel, halsband, kanske regnkläder/täcke, ja listan kan göras lång. Kanske väljer du en ras som måste trimmas, då får du betala runt 500 kr var tredje månad för det.

Listan kan göras nästan hur lång som helst över utgifter som du kommer att få med din hundvalp. Idag satsar vi hundägare mera pengar i hundarna än någonsin tidigare och trenden ser ut att fortsätta.

Inköpspriset för en valp är inte det viktigaste att tänka på – tänk framåt, har vi råd med att hålla en hund livet ut? Har vi 200 000 kronor till en hund? 

Det finns allt för många annonser på Blocket och hundar i hundstall, som hamnat där för att valpköpare inte har planerat framåt, inte tänkt igenom vad en hund egentligen kostar att ta hand om!


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Inköpspriset den minsta kostnaden för en hundvalp

 1. BirgerZorro skriver:

  När det gäller försäkring så vill jag råda folk till sätta av dessa pengar månadsvis på ett bankkonto; det blir i längden den bästa affären. Om din försäkring kostar 4000 per år + en självrisk per år så blir det: 4000 + 1200 + 25 % av skadan = ca 1000 = ca 6200 kronor per år. Om man då sätter av dessa pengar på ett konto så blir det du som blir vinnare i det långa loppet. I annat fall så göder du ditt försäkringsbolag är sååå jävla bra när du tecknar/betalar din försäkring; men det blir ofta tjafs i slutändan med dem. Detta gäller särskilt om din blivit lite äldre….

  Vår hund kostar ca 20 000 kronor per år; så på 14 år så blir det 280 000 kronor…… 🙂
  Men värt varenda krona!!!! 🙂

 2. Carina Abrahamsson skriver:

  De verkar va väldigt många som inte tänker framåt när dom köper valp. tyvärr…

 3. Mikaela skriver:

  våran lilla ”älskling”kostade oss närmare 30.000 första året, och det bara i grejer han tuggade sönder…allt från strumpor till bärbara datorer har fått satt livet till. Mat, vet och andra kostnader är ej inräknade i den summan, men vi älskar honom ändå 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.