Fyrverkerier och vandalisering

Hade vi inte vetat bättre hade man kunnat tro att det var nyårsnatt i natt…vi vaknade 01.30 av smällare som ekade mellan husen…hundarna skrämdes nästan från vettet…

På bilden ovan ser ni en av våra hundar som nosar misstänkt på en av de postlådor som smälldes i luften i Hyssna centrum i natt…splitter av minst 5 postlådor låg utspridda längs vår vanliga morgonpromenad…

Ni som följt Dog News vet att vi aktiv jobbar för att få slut på försäljningen av fyrverkerier i landet, vi har bla startat facebookgruppen Köpmän våga stå på djurens sida Vi har varit i kontakt med många affärer som säljer fyrverkerier och även kontaktat media runt om i Sverige.

Vandaliseringen i natt väcker starka känslor hos oss och säkert hos de personer som blir tvungna att köpa sig en ny postlåda (vår står dock kvar, hel). Vi tänker på de 60-tal hundar som bor i området, på de stackars djuren som vaknade i natt av samma helvete som drabbade dem i Påskhelgen…..de hade knappt hunnit hämta sig från förra veckans H-vete innan de utsattes för ett nytt.

Till alla Er föräldrar som köper smällare till Era barn, inser Ni vad ni ställer till med? För vi tror knappast att det kan vara ”fullvuxna” 18-åriga ungdomar (som själv kan köpa ut) som inte har bättre vett än att hålla på med sådant ofog?

Till Skene Järn och Ni andra som säljer fyrverkerier i Marks kommun, Vi vädjar till Er att sluta upp med försäljningen. Speciellt Skene Järn som även vänder sig till hundägare i sitt sortiment. Det finns ett stort antal hundägare som gärna spenderar sina pengar i Er affär om ni tar bort fyrverkerierna ur ert sortiment.

Både Rusta och Plantagen har slutat med försäljningen av fyrverkerier. De har insett att det finns över en halv miljon hundägare i Sverige, som spenderar mycket pengar men inte i affärer som säljer fyrverkerier.


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fyrverkerier och vandalisering

 1. BirgerZorro skriver:

  Vandaliseringen är ju skit, men hundar bör/ska tåla fyrverkerier. I annat fall så är det vi hundägare som inte tränat våra hundar ordentligt. Hundar bryr sig i regel INTE om fyrverkerier, men vi ägare stressar upp hundarna för vi TROR att de blir rädda osv.. Men om vi är lugna när det smäller så blir hundarna i regel också lugna!

  När vi köpt vår förra hund så började vi redan i valpstadiet att kasta smällare runt omkring honom; han brydde sig inte alls om smällarna när de var 10 meter ifrån honom. Han vände inte ens på huvudet!!! Inte när de var 5 meter ifrån honom heller; men vid 2 meter så vände han på huvudet!!! Varför var han så lugn? Jo, för att vi INTE stressade upp oss!

  Vår nya hund som nu är 12 veckor kommer jag att ta med till skjutbanan de närmaste veckorna. förhoppningsvis så blir det samma resultat.

  Så lägg ner ert sabla tjafs om att förbjuda fyrverkerier; det är bättre att förbjuda dåliga hundägare!!! 🙁

  • dognewss skriver:

   Gu va Duktig Du är, du borde nog hålla kurser till 99% av de svenska hundägarna inklusive SKK och alla andra som är med i Smällarupproret http://www.antismallarupproret.se/ Ursäkta vår sarkasm men alla vars hundar är skotträdda är INTE dåliga hundägare! Det var den dummaste kommentar som vi fått på Dog News, tror att vi talar för stor del av de som läser bloggen

  • Gunilla skriver:

   Har ni kastat smällare bakifrån hundarna, under magarna så de blir brända ännu?
   Hur kul tror ni hunden (en av mina gamla) som blev utsatt för det, tyckte det var?
   Dessutom stod killarna som kastat och garvade rått, då de såg hundens rädsla och hur ont det gjorde på honom.
   Hunden var skottränad jakthund, som innan denna förödande smällare fungerat perfekt.
   Efter den smällaren blev han ett nervvrak vid nyår och valborg.
   Jo, vi försökte träna bort det.
   Jättekul va???

   Förbjud dåliga hundägare. Ja tack! Fixa det, är du bussig! Ja tack!

 2. Monika Johansson skriver:

  En hundägare som kastar smällare runt en valp ”i träningssyfte” är något av det mest horribla jag har hört talas om!
  Det är synd att vi inte har tillgång till BirgerZorro´s egentliga namn så att vi hade haft möjlighet att
  lämna in en polisanmälan…Fast å andra sidan så kan polisen ta fram det…
  Ja, det blir en sväng till polisen imorgon när jag är ledig.
  BirgerZorro har ju själv berättat vad de håller på med, så det kommer de att ta på största allvar.

  Okunniga hundägare må vara en sak men hundägare som medvetet misshandlar sina djur är något helt annat….

  Att kasta smällare är definitivt inte samma sak som att miljöträna en hund i närheten av en skjutbana. Det finns många skottfasta hundar som är hysteriskt rädda för smällare. Det är två helt skilda saker och hunden uppfattar de olika typerna av ljud på olika frekvenser och har betydligt sämre tolerans för de frekvensområden där merparten av fyrverkerier och smällare befinner sig.

  Om man ska ”fyrverkeriträna” sin hund bör man använda de träningsband med instruktioner som numera finns att tillgå och träna hunden i små doser, i en helt trygg och bekant omgivning, på mycket låg volym och som bakgrundsljud till de vanliga ljuden från t ex TV eller radion hemma. Sedan kan man efterhand öka på ”dosen” Detta är en lång process och definitivt ett betydligt säkrare och inte minst professionellt utprovat sätt.

 3. Det är inte bara hundar som drabbas, hästar nötdjur och andra tamboskap. BirgerZorro och alla andra som tränar sina djur så bra jag välkomnar er hit till oss för att miljöträna våra 14 hästar. Dom blev jagade av fyrverkerier av mogna karlar och jag lovar ingen av er kan miljöträna dessa djur utan att nån människa blir skadad.
  Mvh Madde / Stall BF

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.