Nu är det livsfarligt att lämna sin hund i bilen

Nu är det livsfarligt att lämna sin hund i bilen, även om bilen står parkerad i skuggan så blir bilen snabbt en dödsfälla för din hund. SPRID detta, det kan rädda liv!

Varje år avlider flertalet hundar i Sverige till följd av en oansvarig ägare som lämnat sin hund i en bil i en värme som endast kan jämföras med en bastu. Tyvärr är det ett återkommande faktum varje vår, när värmen börjar komma, snart får vi läsa feta tidningsrubriker om detta. Du kan påverka genom att upplysa och sprida informationen.

Lämna aldrig hunden i bilen vid varmt och soligt väder. Att parkera i skuggan och lämna något fönster delvis öppet räcker inte alla gånger. Skuggan rör på sig.

Efter ca 28 min i en bil placerad i skuggan med yttertemp 25 °C kan det vara 49 °C inne i bilen.
Det kan ta ca 20 min i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

Tid — Yttertemp — Skugga/Sol —-Temp i bil
08.30 — 14° C ——– skugga ——–- 19° C
09.30 — 18° C ——– skugga ——– -38° C
10.30 — 20° C ——– blandat ——– 47° C
11.15 — 20° C ——– sol ————–— 58° C
12.00 — 23° C ——– sol ————–– 62° C
13.30 — 22° C ——– sol ————– –85° C


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Nu är det livsfarligt att lämna sin hund i bilen

 1. Det är samma sak varje år. Överallt ser man hundar i bilar på sommaren och jag blir fruktansvärt arg! Är folk dumma i huvudet eller vad är det frågan om egentligen? Att man inte ska lämna hunden i bilen är ingen nyhet och jag tycker jag hör personal ropa upp då och då från olika affärer/event/tillställningar att det är hundar i bilar som inte mår så bra..

  Ingen skulle lämna sin unge i bilen ståendes i solen, men hunden är ingen som tänker på..

  • dognewss skriver:

   Håller med, MEN TYVÄRR finns det föräldrar som lämnar sina barn i bilen också…såg detta flera gånger då jag jobbade som väktare 🙁 GRRR sedan blev föräldrarna sura då man ingrep… :o)

 2. Jonny Bergström skriver:

  Tycker detta är helt befängt att folk fortfarande lämnar hundarna, de borde inte få vara hundägare.

  Lite plåster på såren när alla dessa dåliga och tråkiga nyheter kommer, toppen har utnämnt er till den bästa hundbloggen. Tänkte det kanske kunde vara kul att veta 🙂
  http://toppen.nu/hundbloggar-på-nätet.html

 3. dognewss skriver:

  Polisen skriver på sin hemsida: Varma bilar en plåga för djur

  Under de senaste dagarna har Polisens ledningscentral fått in ett större antal uppringningar från folk som sett hundar instängda i bilar, och med de höga temperaturer som varit kan detta leda till stort lidande för djuren.

  Nyckelordet för Polisen när djur hittas instängda i varma bilar är nöd. Om nöden kräver det så gör Polisen allt för att rädda djuren från lidande. Med sommarvärmen kommer larmen om hundar och andra djur som sitter instängda i solvarma bilar Läs mer http://www.polisen.se/sv/Aktuellt/Nyheter/Skane/april-juni/Varma-bilar-en-plaga-for-djur/

 4. Pingback: Polisen vädjar – Lämna inga hundar i bilen! |

 5. Pingback: Hundägare åtalas efter att ha lämnat hundar i solvarm bil |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.