Värmeslag är livshotande för din hund

Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats i bilen och det är en stor tragedi varje gång det händer. Många tror att det räcker med att veva ner fönstren, men mätningar visar att temperaturen i en bil snabbt stiger till runt 85 grader – även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt tjugo grader utomhus. Hunden överhettas snabbt och det är ett livshotande tillstånd.

Agria hund i bil
Agria hund i bil

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. Den gör sig framför allt av med värmen genom att ”hässja”, flåsa, och på så sätt hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden att svalka sig och drabbas av överhettning. Den förlorar snabbt medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

Hundar med ”platta” nosar som mops och bulldoggar och hundar med mycket päls kan få stora bekymmer bara av att det är varmt ute. De kan behöva hjälp med att svalka av sig. Även äldre djur och hundar med sjukdomar, som exempelvis hjärtåkommor är extra känsliga.

Svåra inre skador
Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar men det hjälper inte alltid för att rädda hunden. Om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Symtom på värmeslag
Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. Den kan även dregla, kräkas och ha diarré.

Handla snabbt vid värmeslag
Ta ut hunden ur bilen, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet. Använd absolut inte is för att kyla hunden. Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning.
Behandlingen fortsätter för att få ner kroppstemperaturen till ungefär 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Så kan du förebygga värmeslag
•    Ha alltid med vatten till hunden
•    Raka om möjligt ner hundens päls under de varma månaderna
•    Ta det extra lugnt varma dagar
•    Undvik träning.

Övriga fakta
Agrias skadestatistik visar att 46 hundar har dött i sviterna av värmeslag de senaste sju åren, det vill säga i medeltal 7 hundar per år.
Normaltemperatur för en hund är mellan 38-39 grader
Temperaturer som går över 41-42 grader är skadliga för hunden

Lämnar man hunden eller katten i bilen bryter man mot Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser

KÄLLA: Agrias pressrum


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Värmeslag är livshotande för din hund

  1. Eva Egelmyr skriver:

    Ett tips som vi gör när vi skall ut med bilen. Vi lägger våta handdukar i botten på buren det kyler ju lite. Vi har låtit hundarna välja för att se vad dom tycker och dom går till dom våta. Lätt att blöta om dom på vilken bensinstation som helst. Blir det ändå varmt åk till en bensinstation och sätt tassarna i kallt vatten, inte iskallt. Skölj hunden lite och ha en kyld handduk på huvudet.
    Kanske inte absolut dom bästa tipsen men om det behövs. Bäst är ju att ha hunden hemma om det går eller skaffa hund vakt. Ha en bra sommar..

  2. Pingback: Dog News håller INGEN semester |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.