Västtrafik utmärker sig igen – förbjöd hund att åka buss

En busschaufför hos Västtrafik i Göteborg nekade igår en kvinna med barn och hund att åka buss! Kvinnan hade redan stämplat in, stigit ombord men blev av slängd genom att busschauffören stannade bussen och ropade i mikrofonen tills kvinnan gick av bussen!!

Ekipaget gick på buss 510 mot Jonsered vid Svingeln ca kl.13.18 genom mittdörrarna för att gå bakåt i bussen, där hundar får sitta. Chauffören ropar omedelbart i högtalaren att hon skall avlägsna sig från bussen.

Kvinnan ifrågasätter varför och när chauffören slutligen berättar varför hon inte får åka med tror hon knappt sina öron – det fanns redan en hund med på bussen!!!?

Kvinnan hade skäl för att stå fast vid att åka just med den bussen, hennes dotter med typ1-diabetes behövde komma hem och få mat, men det tog busschauffören ingen notis om. Men hon står på sig och vägrar lämna bussen, då stänger chauffören av motorn och ropar att bussen inte rör sig en meter innan hon avlägsnat sig med sin hund! Medpassagerarna skakar på huvudet, de är vid detta lag vana (TYVÄRR) vid Västtrafik och deras återkommande dåliga fasoner mot sina kunder.

Ingenting händer, chauffören sitter kvar och väntar, kvinnan ropar till honom högt så han hör, att  strikt hundägaransvar gäller och att hon är ansvarig för vad hunden gör, och att hundarna är lugna.

Till sist ringer hon Västtrafik och får veta deras reglerTvå hundar får resa med samma buss – men bara om de har samma ägare. (undrar just om chaufförerna kontrollerar hundarnas chipmärkning och ägarbevis innan man låter en hundägare med hund åka Västtrafiks bussar/spårvagnar, tåg osv) ?????? HUR håller man reda på hur många hundar det är ombord på en spårvagn…lyckas chauffören hålla koll på antalet hundar som stiger av och på?

Kvinnan hade inget annat val än att lämna bussen trots betald resa. De kände sig förnedrade.

Västtrafik ”glömde” att informera kvinnan om det här vid telefonsamtalet: Finns det redan ett annat husdjur ombord på fordonet kan du alltid fråga föraren om du får ta med ditt husdjur också. Då är det föraren som beslutar om husdjuret får följa med, men det är alltid du som resenär som har det yttersta ansvaret för ditt husdjur. Alltså var det chaufförens goodwill som gällde, han hade beslutat sig för att kvinnan INTE skulle få åka med, men han hade lika gärna kunnat  låta henne åka med utan att ha brutit mot reglerna!

Ledar- och signalhund får gå ombord även om det redan finns hund på fordonet. Men en till hund nekas då återigen att åka med.

Stockholms Lokaltrafik lägger fokus på ägaransvaret och att: [djuren] hålls under uppsikt så att de inte besvärar eller skrämmer andra resenärer.

Hund förbjöds åka buss


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

12 svar på Västtrafik utmärker sig igen – förbjöd hund att åka buss

 1. ☆ Marit ☆ skriver:

  Det där var ju helsjukt! Ris till Västtrafiken och chauffören!

 2. Anonym skriver:

  Buhu! Tipsa pressen/bloggar för att man inte följer villkoren för att resa? Skylla på ett barn med sjukdomar, bussen kunde ju lika väl ha fått punktering eller att det var ett vägarbete som gjorde att de blev sena hem.

  Om ni hade varit ensamma med hund så hade ni kanske ändå inte fått åka med för då var det kanske en barnvagn ombord redan. Hellre att västtrafik värnar passegernas säkerhet än att de riskerar hundar, barn eller andras liv.

  • dognewss skriver:

   Tummen NED för anonyma kommentarer av detta slag 🙁 Våga stå för Era ord det ger mycket mera ”kraft” bakom vad Ni vill förmedla…….

  • Victoria skriver:

   Du anonyme – hade du läst ordentligt hade du förstått att chauffören visst kan tillåta två hundar och läget var lugnt under kontroll från hundägarnas sida. Skylla på sjukdom, var har jag gjort det? Det är jag som är mamman – och jag planerar vårt liv ständigt efter sjukdomen. Klart jag har utrustning med samt exktrapåfyllning i form av macka och frukt – som man måste ha eftersom mat är medicin för diabetiker. Problemet är att när det närmar sig måltidsdags räcker det inte med macka, då får man smådutta med prover, ständig påfyllning av mat och insulin och det är lägen som med alla medel skall undvikas pga blodsockret blir väldigt svårinställt. Sjukdomen bli ALDRIG konstant och man gör allt för att undvika undantag då blodsockret börjar svaja. Detta visar sig inte direkt, om diabetikern inte hamnar i insulinkoma, utan följdsjukdomarna kommer senare. Du verkade behöva lite information. Jag skyllde inte på sjukdomen – ALLA människor har tider att passa och vem ska ersätta för folks missade möten när man inte kan lita på kollektivtrafiken?

   /Victoria Qvarnström
   Victoria

 3. Jag har länkat inne på Västtrafiks sida på facebook ( länk: https://www.facebook.com/Vasttrafik/posts/378085265589468?notif_t=share_comment ) och kommenterar där i mån av tid. Tydligen är det väldigt provocerande att min dotter har diabetes, jag vet faktiskt inte varför? Och inställningen till att hundar är farliga verkar bred.

  Mvh jag som blev avvisad med hund.

 4. Pingback: Varför blir folk så provocerade av min dotters sjukdom? | Victorias ankedoter

 5. Pingback: Västtrafik otydliga, kanske också missbedömer risken med djur. | Seth Sjöblom

 6. dognewss skriver:

  Vi har tagit del av kommentarerna i detta ärende, man ser tydligt vem som är hundvän och vem som fokuserar på annat än själva frågan, dvs hund ombord på Västtrafiks bussar,tåg och spårvagnar.

  Ombord på SAS och Finnairs flyg får det finnas högst 2 hundar, vilka kan ha olika ägare. Man kan ju tycka att det är större ”risk” med 2 hundar ombord på ett flygplan än ombord på en buss?

  Om chauffören är hundrädd så skall han skaffa ett annat yrke, i de yrken man utsätts för hundar, fyllon eller vad det nu kan vara måste man också klara av att hantera detta, annars har man kommit
  fel. Man kan ju inte bli fönsterputsare om man har höjdskräck etc.

 7. Bussföraren i Götet skriver:

  Hej

  Västtrafik är som vanligt falska! Bussförarens instruktioner, de från Västtrafik är glasklara; Det får endast finnas hund/hundar med samma ägare. Undantaget är ledhundar eller polishundar. Se Västtrrafiks prishandbok och allmänna resevillkor. För en förare som kör åt Västtrafik är detta GLASKLART!!! Det är ett hugg i ryggen på alla bussförare som kör åt Västtrafik när de informerar resnärer om reglerna men en ANNAN uppsättning regler än de somVästtrafik hävdar gentemot de förare som varje dag kör de blå bussarna.

  I reglerna till bussförarna är det PASSAGERAREN som är skyldig att ta reda på vilka regler som gäller och enligt ORDNIGNSSTADGAN är passagerare ombord på bussen SKYLDIGA att åtlyda TRAFIKTJÄNSTEMANS uppmaning, OBS, skyldiga! Bussförare är inte elaka av naturen, vi vill bara värnas allas säkerhet, det är därför som reglerna finns. Uppmana Västtrafik att tydliggöra sina regler så slipper vi sitta och se Backström sitta och förnedra en hel yrkeskår som försöker följa Västtrafiks egna regler.

 8. Pingback: My Dog, Västtrafik och hundar |

 9. Linda skriver:

  Hej!
  Jag blir inte alls förvånad👎
  Jag har stt och hört även fått svar från vässtrafik via mail.

 10. Susanne Langré skriver:

  Blev avvisad idag (27/9-17) med min lilla hund Hjalmar Brantingsplatsen till Stenungsund (SNU) för vidarefärd till Rönnängs brygga, Tjörn. Hade betalat 119:- i appen To Go. Men den kvinnliga föraren vägrade släppa på oss, hon skrek: Det finns redan en hund! Bussen var nästan tom (syntes ingen hund) och jag bönade och bad, sade att hunden kunde sitta i min väska eller knä. Hon var iskall och jag fick vänta en HEL timme på nästa tur till Rönnäng. Jag frågade henne dessutom vad jag gör med den betalda dyra biljetten i appen viftade hon bara med handen -Ta det med Västtrafik!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.