Ftalater i plastskor – se upp för vad din hund tuggar på

Kemikalieinspektionen har låtit analysera 30 par mjuka plastskor för att se om de innehåller skadliga kemikalier. Analysresultatet visar att flera av skorna innehöll höga halter ftalater.

Flera tidningar skriver idag om ftalater i plastskor, samma giftiga ämne som finns i många hundleksaker och andra saker som är till för djur, tex hundsängar och transportburar.

Tester på djur har visat att en del ftalater, som DBP och DEHP, kan orsaka missbildningar, nedsatt funktion på testiklar och minskad födelsevikt. Ftalater är inte kemiskt bundna till plasten utan avges till omgivningen. Vi får i oss dem främst genom inandning, men de kan också tas upp direkt genom huden.

Ftalater kan orsaka astma eller allergier hos hundar. Hundar sover ofta på golv som innehåller ftalater men också i boxar eller sängar gjorda av plast! För att undvika att din hund utsätts för ftalater bör du använda ett annat material som sovplats för din hund.

EU har förbjudit de sex största ftalater i leksaker för barn och även i många andra produkter som används av barn. Man lagstiftar för människor, men man behöver också skydda djuren!

Det finns ingen specifik lag som gäller för kemiska ämnen i just hundleksaker i Sverige.

Gift i hundleksakerDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.