Fransk hjärtmask på hund i Dalsland

Det har visat sig att en hund hemmahörande i mellersta Dalsland drabbats av fransk hjärtmask. Detta är ett nytt område för fransk hjärtmask (Angiostrongylus vasorum).

Parasiten har tidigare påvisats hos hund och räv på Sydkoster och räv i både i trakten av Osby respektive Växjö. Parasiten förekommer hos räv och hund i lokala områden i hela Europa. Infektion med fransk hjärtmask orsakar lindriga till mycket grav sjukdom hos hund.

Infekterade hundar och rävar sprider infektionen genom att parasitlarver kommer ut på marken via avföringen. Sniglar av olika arter attraheras till avföringen och kan ta upp larverna. En ny hund eller räv infekteras när de äter eller slickar på en infekterad snigel.

De vanligaste symtomen är långvarig hosta, tung eller snabb andning, avmagring och nedsatt ork. När infektionen fortskrider kan även blödningar och blodproppar uppstå i inre organ, vilket snabbt kan orsaka allvarliga skador och död
Parasiten kan påvisas genom träckprovsundersökning. Prov tas under tre dagar i följd, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Fakta och behandling av Fransk hjärtmask, läs mera HÄR

Fransk hjärtmask på hund i Dalsland


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 Response to Fransk hjärtmask på hund i Dalsland

  1. alexandra skriver:

    Hej!

    Tack för en bra blogg! Jag vill också pasa på och tipsa om min blogg som du hittar här: Hoppas du gillar den!

    Alexandra

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.