Hon vill minska antalet hundbett med Engelsk modell

Helena Johansson i Härryda tror sig ha kommit på lösningen till minskat antal hundbett, vilket kan spara både hundliv och pengar på sikt.

De flesta hundbett som sker idag i Sverige är på barn, och då blir barnet oftast biten i ansiktet vilket är i höjd med hundens huvud. Man ser att statistiken visar att Golden Retriver ligger bakom de flesta betten alternativt blandraser. En Engelsk studie visar att cirka 80 procent av de som blir bitna av hundar är barn. 60 procent av barnen känner hunden sedan tidigare.

På Crufts i mars i år presenterade Engelska kennelklubben ett projekt som skall avhjälpa problemet och lära ut kunskaper om hundmöten till barn. Kennelklubben skickar ut material om hur man går till väga vid möten med hund, till alla skolor som lärarna sedan går igenom med barnen.

Nu har Helena från Härryda fått licens på materialet, men hon vill ta det ett steg längre, nämligen sända ut en person med hundkunskap som lär ut ämnet till barnen för att barnen skall kunna få svar på sina eventuella frågor. Materialet som sänds till skolorna består av 20 tassavtryck, på varje tassavtryck står det en uppmaning om hur vi ska uppträda vid möte med en hund. Man har också gjort ett dataspel, så att barnen kan testa sig själv om de  kommer ihåg vad de har lärt sig.

 

Projekt ska minska hundbett mot barn


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Hon vill minska antalet hundbett med Engelsk modell

  1. Låter som ett bra projekt! Gillas starkt!

  2. Karin skriver:

    Mycket bra ! Jag tror det kommer att uppskattas av barnen såväl som föräldrar och hundägare.

  3. Britt-Marie skriver:

    Toppen:))

  4. Marie Kallin skriver:

    Förstår inte att de kan veta att det är just Golden som toppar statistiken. Efter vad jag förstått kan man inte mäta det..sjukhus osv skriver inte i journaler vilken hundras det var som bet och de lämnar aldrig ut upppgifter om hundbett heller vad jag förstår. Enligt vad jag förstått är det där med att Golden toppar statistiken helt taget ur luften! Har bett alla som pratar om det att hänvisa mig till den statistiken..men ingen vet vart man kan läsa det. Kan nån här hänvisa mig så jag kan få svart på vitt att det är Golden som toppar?

    • Lena Sommerfeld Ulf skriver:

      Sjukvården, Polis och försäkringsbolag frågar alltid efter ras..

  5. Britt-Marie skriver:

    Tyvärr Marie så tror jag inte att det är taget ur luften. Jag har sen många år sedan hört flera veterinärer jag besökt sagt detsamma. Och detta kan man tacka alla oseriösa uppfödare för som avlat på allt utan urskillning då rasen blev populär.. Beklämmande då en bra Golden är en jättetrevlig hund. Jag har ingen statistik som bekräftar detta men ingen rök utan eld som man säger.

  6. Dell Boy skriver:

    Det finns en några år gammal statistik där det framgår att Golden ligger på topp. Jag vill bestämt påstår att detta inte har med oseriösa uppfödare, inte nu längre i alla fall. Problemet är att Golden ser så förgrymmad snälla ut, de till och med ser ut till o le…. Tyvärr gör detta att folk inte visar hunden respekt, går rakt på och blir avvisade. En hund är en hund är en hund – oavsett hur den ser ut. Nuförtiden har jag en Rottis, världens löjligaste och snällaste best, men han får vara i fred. Folk står på avstånd och beundra honom. Kanske är det därför att Rottweiler kommer så långt ner på listan över hundbett (plats 11, direkt under Pudlar)………..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.