Kennel måste ersätta 31 226 kr för avliden hund

En kennelägare i Kungsör har fått bakläxa från Allmänna reklamationsnämnden och rekommenderas nu att ersätta en valpköpare med över 31 000 kr.

En kvinna i Halmstad köpte en hundvalp från kenneln i februari 2011. Kvinnan upptäckte tidigt att hunden hade andningsproblem, snarkningar och uppstötningar. Hunden led av en medfödd ärftlig skada, mjuk gom. Hunden hade inte visat tecken på skadan tidigare enligt uppfödaren och var veterinärbesiktigad innan leverans. Valpköparen lät operera hunden trots att uppfödaren varnat att det var en riskfylld operation. Hunden dog under operationen och valpköparen krävde uppfödaren på veterinärkostnaderna och köpesumman. Uppfödaren vägrade ersätta men har nu fått bakläxa av ARN.

Kungsörskennel får betala för avliden hund


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

10 svar på Kennel måste ersätta 31 226 kr för avliden hund

  1. Tina Nauclér skriver:

    Men veterinären då, som har besiktigat valpen? Går den personen helt fri?

    • dognewss skriver:

      För att upptäcka detta fel behövs en grundligare undersökning långt ned i halsen än vad en vanlig veterinärbesiktning kräver. Vad vi läst i tidigare dokumentation så går veterinären fri, tror det till och med står på köpeavtalet från SKK på baksidan vad gäller dolda fel ….men är inte hel säker

  2. Birgitta skriver:

    Det här måste vara ett dolt fel och då ska inte Uppf. betala valpköparen, det är uppfödarens försäkringsbolag som ska göra det?? Vad har man Doldafelförsäkringen till om inte den gäller i det här fallet. Vet. som besiktigar kan inte upptäcka det här felet, så jag tycker det är en själklart ett dolt fel. Den försäkringen gäller väldigt sällan har jag upplevt, så varför har man den egentligen? det är Uppf. som betalar den i 3 år. Uppfödare har bara skyldigheter, inga rättigheter snart.

    • dognewss skriver:

      Ja, om uppfödaren har försäkringen. Vet någon om försäkringen täcker hela beloppet dvs köpesumma + veterinärkostnader? Undrar VARFÖR uppfödaren inte använde sig av försäkringen utan lät det gå till ARN?

  3. Emma skriver:

    Är det inte så att en dolda fel-försäkring max ersätter livvärdet och därmed inte operationskostnaderna?

  4. Birgitta skriver:

    Uppf. Doldafelförsäkr. är köpesumman. det försäkringsbolag man har på hunden ska ersätta veterinärkostnader.

    • dognewss skriver:

      VARFÖR låter man som uppfödare en sak som denna gå till ARN? Är det inte lättare att uppfylla sin plikt och använda sin doldafel försäkring?

  5. Birgitta skriver:

    Det är inte säkert att uppfödaren har doldafelförsäkring på sina valpar och det är uppfödarens försäkringsbolag som avgör om det är ett dolt fel. Det är heller inte lätt att få ut det som ett dolt fel.

  6. BN skriver:

    Problemet ligger i att dom flesta försäkringsbolagen (gäller även dolda fel) inte ersätter operation och uppföljande behandling av luftstrupe, mjuka gommen, näsborrar eller förträngningar i svalget. Detta gäller för bla Mops, Fransk Bulldogg & Engelsk Bulldogg så får någon av dessa raser problem får uppfödare betala.

  7. Titti skriver:

    Följde uppfödaren rekommendationen i ARN eller provades fallet i domstol? Var det en ras där den här typen av fel är vanlig?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.