Allt fler hundar i Sverige

Hundarna blir fler, katterna färre och några av våra vanliga sällskapsdjur som marsvin och burfåglar finns i allt färre svenska hushåll. Så kan den nya undersökningen från Statistiska centralbyrån om sällskapsdjur i Sverige sammanfattas. De nya uppgifterna visar också att barnfamiljer i allt mindre grad har hundar och katter.

Det finns 784 000 hundar och 1 159 000 katter i Sverige. Det motsvarar en ökning av antalet hundar med 8 procent och en minskning av antalet katter med 8 procent jämfört med den senaste undersökningen från 2006.

Undersökningen visar en tydlig trend, antalet hundar och katter som bor i barnhushåll minskar. Nästan 70 procent av Sveriges hundar respektive katter bor i hushåll utan barn vilket är en ökning med ungefär 5 procentenheter jämfört med 2006.Andelen barnhushåll som har hund har minskat med nära 4 procentenheter och för katt är samma siffra nästan 3 procentenheter lägre jämfört med 2006.

Den nya statistiken visar även att antal hushåll med kanin, marsvin, hamster, mus/råtta och fågel har minskat betydligt.
*Att antalet hushåll med katt ökar trots att antalet katter totalt sett minskar beror på att varje hushåll har färre antal katter i genomsnitt.

SCB-undersökningen genomfördes under hösten 2012 på uppdrag av Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket, Agria Djurförsäkring och Royal Canin. Senast SCB gjorde en sådan undersökning var 2006.

Källa: Jordbruksverket
Läs hela statistiken Antalet sällskapsdjur i SverigePDF

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.