Förtal är ett brott

Förtal är ett brott som innebär att sprida uppgifter om någon, som typiskt sett räcker för att utsätta personen för andras missaktning.

I dagens internet värld är det så lätt att bara sitta hemma vid sin dator och trycka på några tangenter och plötsligt har man gjort sig skyldig till förtal som är ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till 2 år! Allt för många hundägare utsätts för vuxenmobbing och förtal! Det måste bli ett stopp på detta, blir Du utsatt, Ta en skärmdump och spara ned den i din dator, läs HÄR hur du går till väga för att göra en anmälan om förtal.

Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Med ”är ägnade” åsyftas att uppgifterna typiskt sett ska räcka för att få den utpekade missaktad. Det behöver inte visas att uppgifterna faktiskt har lett till missaktning. Ej heller behöver det visas att anklagade hade uppsåt att uppgifterna ska leda till missaktning. Källa Wikipedia

 


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Förtal är ett brott

  1. Susanne Holmene skriver:

    Jag tror nog att det är mycket viktigt att informera om HELA lagparagrafen och inte bara delar av den. Dvs det finns undantag när det INTE räknas som förtal:

    5 kap. Om ärekränkning
    1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.
    Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.