Rabiesdödsfall i Norge?

Norge kan ha fått sitt första rabiesdödsfall på 200 år, en kvinna avled på Ullevål sjukhus med provsvar och symptom som liknar rabies.

Om kvinnan dog av rabies så är detta det första kända fallet sedan år 1815, som någon dör i rabies i Norge.

Det finns en svag misstanke om att kvinnan avled i rabies, i blodprover som togs på kvinnan för en månad sedan, hittade man antikroppar mot rabies. Nästa vecka kommer svaren på nya prover som tagits.

Kvinnans släkt och alla i vårdpersonalen som varit i kontakt med kvinnan kommer nu att vaccineras mot rabies.

Rabies med manifesta symtom är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan behandlas trots modern intensivvård. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dygn.

Under de senaste 30 åren har två personer vårdats på svenskt sjukhus för rabies båda avled. Det första fallet var en man som smittades i Indien och som 1974 insjuknade efter återkomsten till Sverige. Det andra fallet var en kvinna som insjuknade sommaren 2000 och som smittats i Thailand. Båda dessa patienter hade smittats av en sjuk hund. Läs mera om rabies på smittskyddsinstitutets sida här

Frykter første rabiesdødsfall i Norge på 200 år


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.